Loading...

Oversense - Egomania

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-10-2021

Tracklist

01. Toast to the Devil
02. The Longing
03. Be
04. My Eden
05. Tear me Down
06. Love
07. Faith
08. Rave in Hell
09. Antisocial
10. Memories
11. Extinction

Het Duitse Oversense wordt door label en promotor neergezet alsof het de nieuwste Europese metal-sensatie betreft. In de praktijk blijkt zoiets altijd wel mee (of tegen eigenlijk) te vallen. Ik heb nog eens even opgezocht wat ik ruim vier jaar geleden over hun debuutalbum The Storyteller schreef, en ik trek dan al gauw de conclusie dat ik mijn enthousiasme met recht mag beteugelen. Ook de al uitgebrachte video's voor Be en Love brengen me nog niet op het puntje van mijn stoel. O ja, het nieuwe album heet Egomania.

Oversense brengt hierop een soort van hedendaagse, poppy metal, met wat lichte hints naar power metal, en vooral een melodieuze inslag. Mede dankzij de wat donkere zangstem van Danny Meyer en de overdadige inzet van toetsen en elektronica raakt de muziek ook wel wat aan gothic. Luister daarvoor bijvoorbeeld maar eens naar beide eerdergenoemde singles. Zelfs een ruige titel als Rave In Hell klinkt als een relaxte track voor op de dansvloer, en heeft in mijn beleving meer met popmuziek dan met metal te maken.

Ook The Longing verscheen in een eerder stadium al als single. Dit is weliswaar een uptempo nummer waarin wordt geprobeerd om metal te brengen, maar met de nadruk op de gelaagde zang, pulserende beats en toetsenwerk sneeuwt zelfs de gitaarsolo behoorlijk onder; en dat geldt ook voor het verder wel lekkere vlotte drumwerk. Dieptepunt van het album is wat mij betreft Memories, een poging tot een ballad, die wat mij betreft mislukt dankzij te veel elektronica, waardoor geen enkele vorm van sfeer wordt opgebouwd.

Het beste wordt voor het laatst bewaard met de spetterende climax Extinction. Maar eerlijk gezegd is het dan voor mij al wel te laat. Het zal heel makkelijk klinken om een band of een album af te kraken, maar dat is niet mijn bedoeling. Ik wil alleen duidelijk maken dat deze poppy metal mij niet ligt, en ook dat je niet zomaar moet trappen in promo-praatjes waarin een band als Oversense met superlatieven wordt overladen. Oversense is een niet al te bijzondere band, schrijft geen onderscheidend materiaal, en zal ongetwijfeld aftrek vinden bij de liefhebbers van aalgladde en plat-geproduceerde 'metal'. Ik kan er echter nog steeds niks mee.

Danny Meyer - Vocals, Guitar, Keyboards

Jasmin Pabst - Guitar

Marco Volpert - Bass, Vocals

Patrick Lippert - Drums, Vocals