Loading...

Recently Vacated Graves - Devoured in Decay

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-11-2020

Tracklist

01. You Die
02. Section 8
03. Devoured in Decay
04. Hhrrrdd

Heb je dat ook wel eens, dat je zin hebt in een portie ongecompliceerde, pretentieloze (achtergrond)muziek, weliswaar in de richting van doodsreutels en ander eerlijk maar rauw metaal? Dan zit je goed bij Recently Vacated Graves. Alleen die bandnaam al. Ik kende de band nog niet, maar hun meest recente EP greep me meteen bij de edele delen (niet letterlijk gelukkig).

Recently Vacated Graves herrijst na een radiostilte van zo'n zes jaar opnieuw uit het graf met hun nieuwste rigor mortis-beladen, hersenverslindende EP, Devoured in Decay. Sinds het ontstaan in 2001, en de eerste release in 2004 heeft de band niet stilgezeten (of moet ik hier zeggen stilgelegen?) want twee langspelers, een live-video, een compilatie en nog eens drie EP's (in chronologische volgorde) gingen het meest recente werkstukje voor.

Eenvoudig omschreven als 'true zombie metal' (die term komt momenteel zelfs in de formele bandnaam voor - maar dat gaat me te ver) blijft de band trouw aan de klassieke (Amerikaanse) death metal-roots, waarin herkenningspunten zitten van Obituary via Cannibal Corpse tot Deicide. De teksten zijn uiteraard geïnspireerd door klassieke zombiefilms, gericht op de teksten van zombiegerichte verhalen vanuit het oogpunt van de ondoden.

Bijvoorbeeld: Section 8 is een specifiek eerbetoon aan Bub uit de baanbrekende film Day of the Dead uit 1985, terwijl afsluiter Hhrrrdd een woordloos verhaal is dat de reis beschrijft van een horde ondoden (waarbij ik spontaan ook een beetje moet denken aan het Deense Undergang, dat vergelijkbare geintjes uithaalde). De muziek zou zo maar een soundtrack kunnen zijn bij bijvoorbeeld de populaire serie The Walking Dead

Het middentempo en dikke riffs heersen, en al even vette grooves behoren tot de voornaamste aantrekkingskracht. Muzikaal en technisch dubbeldik in orde, een bijbehorende thematiek om een glimlach om de mond te doen krullen, en een frisse pilsener binnen handbereik om de ontspanning compleet te maken. Ik mag dit wel!

Tim Regan - Guitar, Vocals, Programming

Johnn Harbringer - Bass, Programming

Clinton Ebadi - Vocals

Mike Wilson - Guitar

Nick Schneider - Vocals