Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Revolting - Monolith Of Madness

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-02-2018

Tracklist

01. Blood Blood Blood (And Bits of Sick)
02. Procession to the Monolith
03. Ode to Hastur
04. Cadaver Patrol
05. Night of the Tentacles
06. March of the Revolter
07. The Faceless Deformity
08. Broomstick Legions
09. A Wedding for the Dead
10. From out the Deep

Wat? Al weer een band van/met Rogga Johansson? Ja dus. Meer bijzonder vind ik dat Revolting - want daar ga ik het hier even over hebben - hier nog nooit aan de orde is geweest. De band bestaat immers al sinds 2008, en bracht vorige maand met Monolith Of Madness al weer het zesde album uit. Al verschijnen ze de laatste jaren wat minder frequent; vergeleken met de eerste vier albums in evenveel jaar tijd.

Is er dan nog iets dat Revolting onderscheidt van al die andere Johansson-bands en -projecten? Kort door de bocht: in puur muzikaal opzicht zeker niet. Dit is die typische ronkende en groovende old school death metal met dat uit duizenden herkenbare zagende gitaargeluid. Stampend en hakkend, afgewisseld met swingende en pakkende middentempo stukken die o zo verslavend lekker de gehoorgangen binnensluipt. D-beats en catchy dan wel melodieuze riffs eisen zoals altijd de hoofdrollen voor zich op.

Het enige dat 'anders' is, is de hier opgevoerde thematiek. Daar waar Revolting voorheen volop inzette op 'horror, death en gore' wordt op Monolith Of Madness een ​​eerbetoon gebracht aan het werk van H.P. Lovecraft. Dat betekent maritiem-kosmische verschrikkingen, Cthulhu-isten die een monoliet aanbidden, een reusachtig tentakel-monster dat uit de zee oprijst, maar ook in de lucht op hun bezems rondvliegende kleine heksjes.

Grappig genoeg moet ik bij de muziek ter vergelijking zo af en toe denken aan Edge Of Sanity, uitgerekend de band van die andere Zweedse OSDM-duizendpoot Dan Swanö. Naast uiteraard Paganizer, Ribspreader, Demiurg (!) en noem ze allemaal maar op. Wie van de overbekende death metal van die bands geen genoeg kan krijgen (zoals ondergetekende) zal zich met deze nieuwe Revolting ook zeker geen buil vallen.

Rogga Johansson - Guitars, Vocals

Grotesque Tobias - Bass

Mutated Martin - Drums