Loading...

Rites Of Daath - Doom Spirit Emanation

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 19-08-2020

Tracklist

01. Doom Spirit Emanation
02. The Accursing Tongues
03. Shrines Of Seclusion
04. Primenal Depths Of Chaos
05. The Chasm
06. Mercurian Blood

Rites Of Daath is op papier nog een redelijk nieuwe band, maar is de voortzetting van Cemetery Whore. Met zo'n naam kan ik me voorstellen dat je na een paar jaar wat anders wil. De band bracht onder hun oude naam al wel een paar demo's uit, als Rites Of Daath debuteerde de Poolse band met EP Hexing Graves op het label van landgenoot Godz Ov War. Drie jaar verder komt de band met een langspeler als opvolger: Doom Spirit Emanation.

Hoewel getagd als death / doom metal is Rites Of Daath geen band met een typisch geluid. De gemene deler is inderdaad wel degelijk death metal, maar daar vandaan maakt de band uitstapjes naar enerzijds doom, en anderzijds zwartgeblakerde metal (zoals in opener en titelnummer Doom Spirit Emanation, of het korte en ziedende The Chasm). Dat klinkt niet zo uiteenlopend als je misschien zou verwachten, want het geluid van Rites Of Daath is op deze langspeler bijzonder coherent te noemen.

Naast het logge en uptempo beukwerk zoals ik dat al kende van de EP, horen we nu wel wat langer uitgesponnen nummers, waarbij vooral Primenal Depths Of Chaos opvalt met z'n lengte van bijna elf minuten. Het zal dan ook niet verbazen dat deze track de nodige tragere en dreigende passages laat horen. Ook afsluiter Mercurian Blood gaat aardig die kant op. Al komt de afwisseling in verschillende tempo's eigenlijk in elke track wel terug. En lomp en smerig is de muziek zeker ook in de snellere stukken.

De rauwe metal van Rites Of Daath is vooral aardedonker, en pure underground. Het geluid is wat bedompt, zompig, maar dat past juist perfect hier. Met een kraakheldere productie zou de muziek waarschijnlijk nergens meer op slaan. Vooral de vocalen liggen goed begraven onder het muzikale puin, en geeft daarmee goed de onderaards klinkende atmosfeer weer. Dit is een zwarte en brute tocht door de krochten van het ondergrondse. Misschien niet direct geschikt voor de doorsnee metalfan, maar wel voor de liefhebber van echte ondergrondse smerigheid. Ik kan hier prima naar luisteren!

Tomasz Przewor 'TP' - bas, zang

Püssy Bulldözer 'KP' - gitaar

Michał Skupień 'MS' - gitaar

'DC' - drums