Loading...

Sacrilege - Ashes To Ashes

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-09-2015

Tracklist

01. The Traveller
02. The Dawn it dies
03. Rock 'n' roll with the Devil
04. Condemned
05. The Ruler
06. Feeding on the Humans
07. The Fight Back
08. Rulers and Destructors
09. Ascention
10. Help
11. Ashes to ashes
12. The unknown Soldier
13. Gates of hell
14. Evolution

Deze Sacrilege - er zijn er inderdaad meerdere (geweest) - werd in 1982 opgericht als de zoveelste NWOBHM-band. Na twee of drie demo's (daar lopen de meningen nog wat over uiteen) in 1983 en '84 te hebben uitgebracht verdween de band in 1987 weer van het toneel, zonder noemenswaardige indruk te hebben achtergelaten.

Echter kreeg het retro-virus blijkbaar ook vat op dit gezelschap, of in elk geval op zanger/gitarist van het eerste uur Bill Beadle, die altijd een beetje een alleenganger was binnen de band. Vanaf 2009 is hij weer actief met of brengt in elk geval platen uit onder de naam Sacrilege, via de website van de band. Zo verschijnen van 2011 tot 2013 een vijftal albums, waaronder een verzamelaar. Op de diverse albums horen we overigens ook weer oudere nummers terugkomen, al dan niet in een live uitvoering. Pas in 2012 bestaat de band 'officieel' weer en wordt er als band gewerkt aan nieuw materiaal. Ook heeft de band inmiddels onderdak gevonden bij een label: Pure Steel.

Voor het nieuwe materiaal echter wordt uitgebracht, verschijnt eerst nog een keer een compilatie-album, Ashes To Ashes. Hierop krijgen we nummers voorgeschoteld vanaf het prille begin (Rock 'n' roll with the Devil en Condemned van de eerste demo) tot aan nummers van de albums die in de jaren 2011/2013 verschenen. Sowieso heb je niet heel veel muziek nodig om te horen waar Sacrilege voor staat. We horen namelijk oubollige, klassieke heavy metal, die klinkt alsof het in de eerste helft van de jaren '80 vervaardigd is.

Ok, dat is natuurlijk ook zo, maar tegelijk blijkt daaruit dat de band in 30 jaar nauwelijks iets opgeschoten is. Er is eigenlijk nauwelijks verschil te horen of te bepalen welk nummer uit welke periode afkomstig is. Al is dit misschien een iets te voorbarige conclusie en moet ik daarvoor eerste het nieuwe album Six6six beluisteren. Opvallend hierbij is dat in een aantal nummers NWOBHM a-typisch toetsenwerk prominent aanwezig is, terwijl ik dat bij vlagen zeker geen meerwaarde vind. het benadrukt eerder de zeikerigheid van de muziek.

Wat me daarnaast eigenlijk vooral opvalt, en ook al tegenstaat, is dat de nummers over het algemeen veel te langdradig zijn. Nummers als Ashes To Ashes, The Unknown Soldier en Gates Of Hell vervelen me halverwege al. Ik heb het idee dat het de bedoeling is geweest om een wat duister of misschien zelfs occult sfeertje neer te zetten (vooral Gates Of Hell) maar dat idee is wat mij betreft volledig mislukt. Vooral het slome tempo irriteert me mateloos. Zelfs het korte The Traveller heeft daar last van, en is in het refrein bovendien een slap aftreksel van Iron Maiden's Prowler.

Al met al is deze verzamelaar wat mij betreft geen aantrekkelijke voorbode voor het vrijwel gelijktijdig verschenen nieuwe album Six6Six. Daarover later meer.