Loading...

Sludgehammer - Antechamber

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-05-2019

Tracklist

01. No Control
02. Broken Sea
03. Climatic Death
04. Forsaken Souls
05. Balance of Life
06. The Long Road
07. Eternal Darkness
08. Supernova Silhouette
09. Line 'em Up

Het Canadese Sludgehammer is typisch zo'n moderne metalband die zich niet een klassiek keurslijf laat wurmen. Dat was al te horen op EP Organ Harvester (2014) en de eerste langspeler The Fallen Sun uit 2016. De band timmert in eigen land aardig aan de weg, en het lijkt me een kwestie van tijd voor deze band door een label wordt opgepikt. Vorige maand verscheen hun meest recente werkstuk Antechamber nog in eigen beheer.

Hierop brengen de Canadezen opnieuw een energieke mix van thrash en death metal, en vooral een vette portie groove. Raakvlakken zijn er wat mij betreft vooral met Pantera (Balance Of Life), en ook wel een beetje Lamb Of God of oude Machine Head. Er zit in de muziek zowel iets van die typerende 'southern groove' als ook van de zogenaamde 'new wave of American metal'. Er zijn namelijk ook wel wat -core-invloeden te horen, getuige een nummer als Broken Sea.

Het lijkt er op dat deze band de (voor mij) juiste verhouding tussen melodie, groove en heavyness te pakken heeft, want de verschillende tracks glijden er in als, nou ja, bedenk maar iets lekkers. Vanaf de eerste riffs en grooves van opener No Control zijn de oortjes gespitst. Zowel in het snelle, hakkende gedeelte als de tragere en uitermate groovende stukken weet Sludgehammer te overtuigen. Hun metal is vrijwel constant lekker lomp, en nodigt uit tot meeswingen, stampen, beuken en uiteraard vooral ook headbangen! Echt, stil blijven zitten is geen optie.

Daarbij helpt het dat de nummers niet al te ingewikkeld in elkaar zitten. Echt per se heavy is de muziek ook niet, nummers als Climatic Death en The Long Road zijn best melodieus, maar swingen daarom zeker niet minder. Ter afwisseling laat Eternal Darkness zelfs nog een vleugje power metal horen, maar uiteindelijk overheerst ook hier de groove. Dat is toch echt wel het toverwoord op Antechamber. En over afwisseling gesproken: het voorlaatste nummer Supernova Silhouette - met opnieuw wat licht-epische momentjes - laat dat heel goed naar voren komen.

Met hun nieuwe zanger Josh Stephney hebben de Canadezen ook op dat gebied een serieuze aanwinst in handen. In combinatie met de stem van bassist Dan Ayers zou ik ook het vocale gedeelte een pluspunt willen noemen. Is er dan helemaal niks vervelends te melden over Antechamber? Nauwelijks eigenlijk. Of het zou moeten zijn dat het te gemakkelijke muziek is, die zich als een oorwurm in je hoofd nestelt. Met de hier geboden kwaliteit is daar wat mij betreft echter niks mis mee. Aanrader!

Tyler Williams - Guitars

Josh Stephney - Vocals

Jeff Wilson - Guitars

Dan Ayers - Bass, Vocals

Fernando Villalobos - Drums