Loading...

The Difference - Insignificant

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-01-2019

Tracklist

01. The Hunger (while we breathe, we hope)
02. Children Of The North
03. From Beyond The Sun
04. Enter My World (Warchild)
05. Dead Man Walking
06. Tears Of The Earth
07. Walls
08. Inside The Labyrinth
09. Under Crimson Skies
10. As I Close My Dying Eyes

Van de Belgische metalband The Difference besprak ik in januari 2010 hun tweede album When Light Uncovers Grey. Eerlijk gezegd was ik de band al weer een beetje vergeten in deze tijden waarin zo veel nieuwe muziek verschijnt. Ik was dan ook verrast toen opeens een nieuwe CD de brievenbus door gleed. Heb ik in de tussenliggende jaren veel gemist? Nee, want Insignificant is simpelweg de opvolger van het negen jaar geleden verschenen album. Helaas heb ik geen verdere info bij het album gekregen, dus over het hoe en waarom van de lange pauze kan ik niets vertellen. De muziek moet dus maar voor zichzelf spreken.

De muzikale basis van The Difference ligt nog altijd in de melodieuze, klassieke heavy rock en metal. Daaraan werden en worden nog wat invloeden van voornamelijk progressieve metal toegevoegd, maar tegenwoordig ook vleugjes doom en death metal. Vergeleken met het verleden lijkt het me dat de metal een stuk donkerder geworden is; hetgeen in mijn boekje natuurlijk een pluspunt is. Kenmerkend zijn het krachtige stemgeluid van Gerd Hanssens, en het virtuoze gitaarwerk. Deze twee bepalen samen voornamelijk de sfeer, waarbij ook afwisselend spetterende en meer melodieuze solo's niet mogen ontbreken.

Het musiceren in de midtempo klassieke heavy metal past The Difference als gegoten. De technische bagage van de muzikanten staat buiten kijf, evenals de vaardigheden op het gebied van songwriting. Op muziektechnisch en productioneel vlak heeft de band de zaken uitstekend op orde. Het is echter een kwestie van smaak of het eindresultaat je bevalt, aangezien de heavy metal van The Difference uitgesproken duister van sfeer is. Dat is iets dat hen in mijn beleving onderscheidt van collega's in het genre, en juist precies dat bevalt me zo goed aan deze muziek! Vergelijkingen zijn lastig te maken, al komen Queensryche en Crimson Glory wel een beetje in de buurt qua geluidskleur en sfeer. Ook die bands beheers(t)en die fijne combinatie van virtuositeit en atmosfeer.

Ik vind het knap dat The Difference weet uit te blinken door simpelweg te doen waar ze goed in zijn. De instrumentale vaardigheden staan in dienst van de nummers en de sfeer. Zonder de muzikale krachtpatserij uit te buiten laten de heren hun muziek pakkend, goed beluisterbaar klinken, met vrijwel constant die duistere sfeer als leidraad. Verwacht hierbij geen flitsende of snelle uitspattingen, maar juist ingetogen, langzame sfeerstukken. Nummers als Children Of The North, het spannende Dead Man Walking en Inside The Labyrinth (mijn twee stiekeme favorietjes), en meer intieme tracks als Walls en afsluiter As I Close My Dying Eyes overtuigen volledig.

The Difference laat met Insignificant horen dat je als band tegenwoordig nog steeds enigszins origineel, met een eigen stijl, voor de dag kunt komen. Wars van heersende trends en tegen de stroom in doet het Belgische vijftal z'n ding, en dat bevalt mij uitstekend. Hopelijk hoef ik niet weer negen jaar op een nieuw album te wachten; The Difference is voor mij allesbehalve Insignificant!

Gerd Hanssens - Zang

Steven Van Hyfte - Gitaar

Ruben Dhaene - Gitaar

Steven Mervielde - Bas

Kristof Ingels - Drums