Loading...

The King's Head - 2 Singles

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-05-2022

Tracklist

01. Break The Frame
02. Dam That River [Alice In Chains cover]

Het is altijd afwachten of een machine die een tijd lang stil heeft gestaan nog werkt als de knop weer wordt ingedrukt. Maar gelukkig ... alles doet het nog. The King's Head is terug na hun goed ontvangen zelfgetitelde debuutalbum met twee nieuwe nummers. Ik neem aan om even een teken van leven te geven als opmaat naar iets groters, iets mooiers. Twee singles, niks meer, niks minder, digitaal te verkrijgen. Ik beschouw het hier voor het gemak als één nieuwe release, omdat ik zeker aandacht wil besteden aan deze prima band van eigen bodem.

Het eerste nummer Break The Frame trekt de muzikale lijn - gelijke delen rock en metal, meerstemmige zang en een progressieve insteek - door die de band heeft ingezet op het debuutalbum. Al voel ik wel een verschil met een van de hoofdlijnen van dat debuut: Break The Frame is minder grunge en meer groove. Ik zit volop mee te headbangen met de heavy melodielijn, waar tussendoor cleane zang en een meer ingetogen stijl de dynamiek versterken. De basis van dit nummer is ondanks de heerlijke zwaarte verrassend pakkend. De tweede grotendeels instrumentale helft versterkt de aantrekkelijke groove-vibe.

Nummer twee is een cover van, en een eerbetoon aan Alice in Chains. Eén van de grunge-grootheden bij uitstek, wier Dam That River hier een zeer passende behandeling krijgt. Dankzij een zwaardere vocale aanpak en de eigen visie van The King's Head klinkt deze versie een stuk voller dan het origineel. Daarmee maakt de band zich dit nummer behoorlijk eigen, zonder de oorspronkelijke vibe te los te laten. Hiermee maken de mannen van The King's Head ook ondubbelzinnig duidelijk waar tot op de dag van vandaag hun voornaamste inspiratiebron ligt, een welgemeend eerbetoon derhalve! En ... op naar een tweede album?

Tim van Bokhoven - Zang, gitaar

Koen Koniuszek - Gitaar

Jasper van der Hoeven - Basgitaar, zang

Pim van Zuilen - Gitaar, toetsen, zang

Chris Stadhouders - Drums