Loading...

The Scalar Process - Coagulative Matter

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-02-2021

Tracklist

01. Elevation
02. Cosmic Flow
03. Ink Shadow
04. Celestial Existence
05. Mirror Cognition
06. Poisoned Fruit
07. Azimuth
08. Beyond The Veil of Consciousness
09. Ouroboros
10. Coagulative Matter
11. Somnambulation

De Franse technische death metal band The Scalar Process is opgericht in 2016, en presenteert na vijf jaar z'n eerste levensteken: het debuutalbum komt ter wereld onder de naam Coagulative Matter.

De technisch georiënteerde band absorbeert al het goede aan deze stijl, en behoudt het menselijke element om hun muziek niet te technisch of mechanisch te laten klinken. Het album is een zeer flamboyante excursie naar een geheel eigen omgeving, tot stand gebracht met enthousiasme en vurigheid, waarbij verschillende bochtige paden en atmosferische passages worden verkend. Het is een hele reis, doorbijten is een vereiste; maar aan het einde van dit alles is een voldaan gevoel de beloning.

Er zijn maar weinig bands die dit soort evenwicht en deze uitvoering (de reis) tot een bevredigend einde kunnen brengen. De muziek blijft behoorlijk agressief zonder de emotionele waarde te verliezen. De technische hoogstandjes strekken zich uit tot over ontelbare atmosferen, waarbij de rode draad nooit uit het oog (oor) wordt verloren. Elke track heeft z'n eigen momentum, z'n eigen climax. Vergelijkingen zijn te maken met bands als Coexistence, The Zenith Passage, Beyond Creation, Archspire, Necrophagist, The Faceless, Hateful, Inferi - inderdaad zijn daar een paar labelgenoten van The Scolar Process bij.

Uiteindelijk komt het er op neer dat dit soort muziek zo goed is als zijn luisteraars. Welke vaardigheid of creativiteit een artiest ook weet te verpakken in zijn liedjes, de echte waarde van die vindingrijkheid zal alleen worden gemeten aan de hand van de reactie die het ontvangt. En dan is The Scalar Process nog niet eens de meest extreme exponent van het technische of progressieve death metal-genre.

Lekker verspringende (drum)ritmes, inventieve basloopjes, frivole gitaar-uitspattingen en een rauwe grunt zijn de voornaamste kenmerken. Met het zeer atmosferische titelnummer Coagulative Matter als zwaartepunt (en bijna eindpunt) van het album is dit een absolute aanrader voor de liefhebber van het technische genre.

Eloi Nicod - Guitars

Mathieu Lefevre - Vocals

Clement Denys - Drums