Loading...

The Troops Of Doom - The Absence Of Light

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-09-2021

Tracklist

01. Introduction - The Absence of Light
02. Act I - The Devil's Tail
03. Act II - The Monarch
04. Antichrist [Sepultura cover]
05. Act I - The Devil's Tail [Demo version]
06. Act II - The Monarch [Demo version]

Met gitarist Jairo "Tormentor" Guedz, een voormalig lid van Sepultura's originele line-up die auteur en co-auteur is van klassieke albums Bestial Devastation en Morbid Visions, naast bassist en zanger Alex Kafer (Enterro, Explicit Hate, Necromancer), drummer Alexandre Oliveira (Southern Blacklist, Raising Conviction), en gitarist Marcelo Vasco (Patria, Mysteriis, en veelgeprezen grafisch artiest voor onder meer Slayer, Kreator, Machine Head, Soulfly en Hatebreed), richt The Troops Of Doom (die bandnaam spreekt dan ook voor zich) zich op het opnieuw bezoeken van de essentie van de jaren '80 -stijl death / thrash metal, het verkennen van een meer primitief geluid dat luisteraars terugvoert naar dat tijdperk, terwijl het fris, oprecht en verwoestend zwaar blijft.

The Troops Of Doom bracht hun debuut-EP, The Rise Of Heresy, wereldwijd uit in oktober 2020. Ondanks de beknoptheid (zes tracks, waarvan vier eigen nummers en twee Sepultura-semi-covers) oogstte deze release positieve kritieken van zowel fans als media. De band grijpt op dit werkstukje dus nadrukkelijk terug op de kwaadaardige, thrashy, proto-death metalgeluiden van vroege Sepultura, en daarmee ook naar Sepultura's eigen invloeden van toen, zoals Celtic Frost; en dat doen ze met extreme overtuiging. De nieuwe EP die deze maand uitkomt heet The Absence Of Light en raast voort op het ingeslagen pad.

The Absence Of Light is een conceptueel werk geïnspireerd op het boek Leviathan, van de 17e-eeuwse Engelse filosoof Thomas Hobbes. De EP The Absence Of Light werd gemixt en gemasterd door Øystein G. Brun (Borknagar) in de Crosound Studio in Noorwegen, met de legendarische Jeff Becerra van Possessed die de zang deelt op de track The Monarch, Lars Nedland van Borknagar, Solefald en White Void op bas op de eerste drie nummers, en Dave Deville dirigeert de orkestrale introductie.

De EP bevat naast een orkestraal intro - het titelnummer - 'slechts' twee nieuwe composities. Daarnaast krijgen we een versie van de Sepultura-klassieker Antichrist voorgeschoteld, gemixt door Leonardo Pagani in de LP Mobile Studio in Brazilië, en ook nog de demoversies van The Devil's Tail en The Monarch. Het is allemaal gehuisvest in de pakkende albumhoezen van de Braziliaanse schilder Maramgoni. Nu de wereld nog steeds onzeker is in deze pandemische tijden en de band gedwongen wordt hun Europese tour - en bijgevolg hun volledige album - uit te stellen tot 2022, dient deze EP als overbrugging naar de naderende langspeler.

Naast de al genoemde voorbeelden vind ik The Troops Of Doom Act I en II vooral klinken als Slayer ten tijde van hun eerste twee albums. Vooral The Devil's Tail had wat mij betreft zo op Show No Mercy gekund. Dat is geen diskwalificatie, het geeft behoorlijk adequaat het muzikale stramien aan waarin deze band zich begeeft. Mocht je liefhebber zijn van dat old school geluid, en van Slayer, Sepultura en Possessed van midden jaren '80, en nadrukkelijk niet op zoek zijn naar een origineel eigen geluid, dan kun je The Abscence Of Light blindelings aanschaffen.

Jairo "Tormentor" Guedz - guitar

Alex Kafer - vocals, bass

Marcelo Vasco - guitar

Alexandre Oliveira - drums

Lars Nedland - bass