Loading...

Thurisaz - Re-Incentive

Gepost in Reviews door Jenny op 17-09-2020

Tracklist

01. In-Balance
02. The Veil
03. Monologue
04. Illuminight
05. Exemption
06. Isle Of No-Man
07. Eternity Expires...

Thurisaz uit België heeft hun zesde studio-album Re-Incentive begin september uitgebracht. De naam is de enige overeenkomst met de Finse folkmetalformatie Turisas, hoewel, allebei opgericht in 1997, allebei hun eerste album uitgebracht in 2004... maar verder houdt de vergelijking echt geen stand.

Het Belgische quintet komt met een schijf vol aangename symfonische black metal, of atmosferische death metal, zo je wilt. Met zeven nummers die allemaal langer dan zes minuten zijn levert dit ruim vijftig minuten luisterplezier op. Je hebt van die albums die ook uitstekend tot hun recht komen als ondergrond bij het studeren of werken, en dit is er één van. Een constant aanwezige laag van goed gebalanceerd geluid, waardoor je lekker in een flow komt. Dat je hoofd dan ook vanzelf lekker gaat meebewegen op het ritme, dat idee.

Terugkerend thema in de teksten zijn de psyche en gevoelens. Onderwerpen die natuurlijk perfect bij de sfeer van de muziek passen. Er wordt gegrunt en clean gezongen, waarbij er ook regelmatig gebruik wordt gemaakt van meerstemmige zang. Mijn lieftallige echtgenoot moest bij het horen van Thurisaz erg denken aan Insomnium, de melodieuze deathmetal band uit Finland. Enig onderzoek leert dat ook zij in 1997 zijn opgericht. Zou dat toeval zijn?

Het nummer In-Balance, waarmee het album opent, zegt het eigenlijk al: dit is een band in balans. Geen instrument dat de voorgrond opeist, geen zanger die om aandacht schreeuwt. Alles klopt en is goed op elkaar afgestemd. Een gelijkmatige op- en afbouw van de nummers, zonder de luisteraar te laten schrikken met plotselinge volume- of ritmewisselingen. Re-incentive is een toegankelijk album, makkelijk om te luisteren. Het had saai kunnen worden, maar dat is niet gebeurd. Ook bij een aandachtige luisterbeurt blijft het album aantrekkelijk. Het maakt mij nieuwsgierig naar optredens van Thurisaz, ik zou graag een keer ervaren of ze dezelfde sfeer live ook neer weten te zetten.

Pepijn de Raeymaecker - Drums, zang

Peter Theuwen - Gitaar, zang

Mattias Theuwen - Gitaar, zang

Kobe Cannière - Toetsen, zang

Hannes Leroy - Basgitaar