Loading...

Villaintropist - Black Blood

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-04-2022

Tracklist

01. Eyes Of God
02. The Vehementine
03. Alternate Reality
04. Dark Is The Land
05. Mox Ante Mortem
06. Black Blood

Wanneer muziektechnicus Roelof Klop me een band aanbeveelt die hij opgenomen en geproduceerd heeft is mijn nieuwsgierigheid al gauw gewekt. Ik ga het hier hebben over Villaintropist, een nieuwe Zuid-Hollandse metalband opgericht in 2019 door Jesper Nibbelink (ex-Degenerate). Helaas weet ik verder niet zo veel over deze band en z'n bezetting, ondanks mijn gul uitgevoerde promo-CD - wie heeft bijvoorbeeld de drums gedaan? Ik moet het dus puur hebben van de muziek.

Eerder verschenen al wat singles, maar met deze nieuwe EP Black Blood wenst Jesper een serieuze stap te zetten. Daartoe zet hij vol in op een hedendaagse interpretatie van thrash metal, voorzien van zowel klassieke (heavy) metal- als metalcore-invloeden - die laatste vooral in het vocale gedeelte. Inderdaad, een soort van hedendaagse crossover, die dan toch wel wat anders klinkt dan de crossover van 'vroeger'.

Grappig genoeg is op mijn (eerder ontvangen) digitale promo, opener Eyes Of God een soort intro van zo'n 50 seconden, terwijl het in werkelijkheid een eerste volwaardige track betreft. Hierop worden direct de muzikale bedoelingen van Villaintropist duidelijk gemaakt. Lekker opzwepende thrash, voorzien van melodieus gitaarwerk (luister daarvoor ook eens naar Alternate Reality) en wat onwennig klinkende vocalen, vormen de hoofdmoot. Deze nummers laten een pakkende drive horen waarmee het geheel vooralsnog prima wegluistert.

Na het eerste trio nummers valt Dark Is The Land me extra op. Deze is qua sfeer een stuk donkerder, en klinkt een stuk energieker - zowel qua sound als muzikale insteek. Afsluiter Black Blood sluit hier helemaal op aan, terwijl Mox Ante Mortem een intermezzo is. Later zal me blijken dat het eerste trio nummers en het tweede drietal elk door een andere gitarist zijn ingespeeld. Qua geluid bevalt de tweede helft me beter, vooral meer thrashy, terwijl ik daarnaast het idee heb dat de gitaar de zang iets meer overheerst; een pluspunt in dit geval. Ik vind de zang op deze EP namelijk niet het sterkste punt.

Alles bij elkaar heb ik de indruk dat Villaintropist nog een zoekende band is, of initiatiefnemer Jesper is in elk geval nog zoekende. Black Blood klinkt als EP niet als samenhangend geheel, hoewel de muzikale insteek wel vast staat - en me aanspreekt. De invulling is echter bepalend voor het vervolg denk ik, zeker gezien het verschil tussen beide helften van de EP. Verder zou ik aanraden de composities iets compacter te houden. Zo'n zes minuten gemiddeld is voor de insteek van pakkende thrash best lang; om de luisteraar langer te boeien is wat meer bagage noodzakelijk. Aan spanning en dynamiek is nog wel een en ander te winnen.

Jesper Nibbelink - zang, basgitaar

Michiel Martijn Witte - gitaar

Bas Leurs - gitaar