Loading...

Warfect - Spectre of Devastation

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 27-12-2020

Tracklist

01. Spectre of Devastation
02. Pestilence
03. Rat King
04. Left to Rot
05. Hail Caesar
06. Into the Fray
07. Colossal Terror
08. Witch Burner
09. Dawn of the Red

De Zweedse thrash metal-machine Warfect is geen onbekende op de WingsOfDeath-burelen. Toenmalig collega Geert was prima te spreken over de twee meest recente langspelers Exoneration Denied (2013) en Scavengers (2016). Na een paar jaar geduld is daar inmiddels een opvolger van verschenen: Spectre of Devastation. De band heeft blijkbaar iets goed gedaan met die laatste paar albums, want is inmiddels ingelijfd door Napalm Records

Het driekoppige monster - dit refereert zowel naar de albumhoes als het drietal muzikanten van de band, en misschien ook nog wel naar de (on)heilige drie-eenheid - is hier dus nadrukkelijk aanwezig. De Zweedse artillerie slaat toe in de traditie van Kreator, Legion Of The Damned en old school Amerikaanse (Bay Area) thrash metal en baant zich een weg met compromisloos voortstuwende hak- en beukwerk.

Meteen stellen de eerste tonen van Pestilence (titelnummer en opener Spectre of Devastation is een standaard klinkend intro) duidelijk dat deze sloopmachine er geen doekjes om gaat winden. In deze vol-gas thrash metal voelt Warfect zich het beste thuis. Overrompelend en tegelijk boordevol kwaliteit doet Warfect hier z'n ding, met een korte maar flitsende gitaarsolo als kers op de spreekwoordelijke taart. Net zo goed als deze band zelf, weet ik ook raad met mijn clichés.

Met nummers als Rat King en Into The Fray - het meest afwisselende nummer van het album denk ik - gaan we bij momenten zelfs richting een zwartgeblakerde impact die de toch al gemene thrash-houding weet te overtreffen, terwijl Left To Rot juist een meer death-metal-richting laat horen. Afwisseling troef dus, het zijn fijne zijsprongetjes waarbij de band zich evengoed als een vis in het water voelt, het klinkt allemaal even vertrouwd. Zo hard en snel als het ook gaat vergeet de band vrijwel nooit om ook melodieuze gitaarmelodieën te implementeren.

De acht nummers van Spectre Of Devastation overtuigen, in combinatie met een spetterende hedendaagse productie en de mastering-skills van de Grammy-winnende producer Flemming Rasmussen - die onder anderen klassiekers als Rainbow's Difficult To Cure en Metallica's Ride The Lightning, Masters Of Puppets en ... And Justice For All op z'n palmares heeft staan. Modern klinkende old school thrash klinkt als een tegenstrijdigheid, maar dat is wat mij betreft wel wat Warfect te bieden heeft. Als je van thrash houdt is dit album echt niet te missen!

Fredrik Wester - vocals, guitar

Kris Wallstrom - bass guitar

Manne Flood - drums