Loading...

Warkings - Revenge

Gepost in Reviews door Jenny op 16-08-2020

Tracklist

01. Freedom
02. Maximus
03. Warriors
04. Fight in the shade
05. Odin's sons
06. Banners high
07. Mirror, Mirror
08. Azrael
09. Battle of Marathon
10. Working

Warkings brengt dit jaar hun tweede full length album uit, genaamd Revenge. De band bestaat uit vier 'oorlogskoningen' uit verschillende culturen: een Viking, een Kruisvaarder (Crusader), een Spartaan (Spartan) en een Romeinse volkstribuun (Tribune). Een tribuun is een soort advocaat, en wat dat met oorlog en/of koningschap te maken heeft weet ik niet zo goed. Het ligt in ieder geval wel voor de hand dat de nummers van dit collectief verwijzen naar verschillende historische veldslagen.

Voor wie bij de titel van het eerste nummer, Freedom, associaties krijgt met de film Braveheart: dat is niet vreemd. Dit nummer handelt over de slag bij Bannockburn, een veldslag waarin de Schotten een veel groter Engels leger verslaan. De toon is direct gezet! Avonturen van de Romeinen en Grieken komen ook aan bod, bijvoorbeeld in de nummers Maximums en Battle of Marathon. Dat laatste nummer geeft een klein geschiedenislesje, het vertelt ons waarom een marathon een marathon heet.

Warkings maakt powermetal, in eerste instantie dacht ik aan Dragonforce met een Duits/Oostenrijks accent. Na wat langer luisteren bleek die associatie geen stand te houden. Wat voor mij het verschil maakt met andere power metal (die ik ken...), is dat er weinig fantasiefiguren, zoals draken, aan bod komen. De nummers op Revenge zijn veelal geïnspireerd door de geschiedenis. Een enkel nummer refereert wel naar de mythologie, maar over het algemeen zijn de onderwerpen vrij concreet. Muzikaal gezien is dit album zeker niet verkeerd, het meezinggehalte is ook aardig hoog. De cleane vocalen van Tribune zijn krachtig, af en toe gooit hij er een respectabele grunt uit. Het Duits/Oostenrijkse accent hoor ik eigenlijk voornamelijk in het eerste nummer, in de andere nummers is dat minder aanwezig, óf je went er gewoon heel snel aan.

Over die Tribune gesproken, dat is het enige lid van Warkings waarvan (volgens het internet) bekend is wie er achter het kostuum schuil gaat. Deze Georg Neuhauser is behoorlijk actief en zal voor velen van onze lezers geen onbekende zijn. Uw reviewer moet bekennen nog nooit van de man gehoord te hebben, wellicht omdat zij zich niet eerder in power metal verdiept heeft.

Al met al is het tweede album van Warkings een leuke plaat om naar te luisteren, en misschien lekker een potje mee te blèren.

Viking - Basgitaar

Spartan - Drums

Crusader - Gitaar

Tribune - Zang