Loading...

-(16)- / Grime - Doom Sessions Vol. 3

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-03-2021

Tracklist

-(16)-
01. Tear It Down
02. Death On Repeat
03. Nachzehrer
Grime
04. Piece Of Flesh
05. Sick Of Life

Het Italiaanse, toonaangevende cult- en doom / sludge / fuzz rock / metal-label Heavy Psych Sounds label heeft zich ten doel gesteld om onder de noemer 'Doom Sessions' een aantal doom- en psychedelische heavy bands aan een groter publiek voor te stellen; telkens twee bands per release. En het zijn niet de minste namen die het label onder z'n hoede heeft, voor de liefhebber van het genre in elk geval. Deel 1 heb ik eerder besproken, deel 2 heb ik min of meer laten lopen, omdat ik me had voorgenomen om de twee bands 1782 en Acid Mammoth snel uitgebreider voor het voetlicht te stellen. Dus nu naar Doom Sessions Vol. 3, met -(16)- en Grime.

Van deze twee bands ken ik Grime het beste, maar het begint hier met het Amerikaanse -(16)-, dat zich met drie nummers mag voorstellen. We worden getrakteerd op vette sludge-riffs, die worden ondersteund door een strakke, groovende ritmesectie, en - vrij opvallend - atmosferische synthesizers. Die laatste weliswaar redelijk subtiel, maar toch ook weer niet te missen. De zang die daar bij hoort is overwegend schreeuwerig, maar zo af en toe ook clean.

Met zowel Death On Repeat als Nachzehrer wordt een relatief pakkende versie van doom / sludge, vooral veroorzaakt door het staccato gehak van de drums. Ook het gitaarwerk laat zich aardig melodieus aanhoren - eigenlijk is hier nauwelijks sprake van echte extremiteit, hoewel de muziek toch echt wel heavy klinkt. Een bijzondere gewaarwording.

Dat wordt echt heel anders op het moment dat het Italiaanse Grime zich er mee gaat bemoeien. Deze band heeft zich tot doel gesteld om zo veel mogelijk smerigheid via hun muziek te verspreiden, en voert dat ook hier met hart en ziel uit. Getormenteerd geschreeuw wordt uitgestort over woest drumwerk en zwaar vervormde gitaren, inclusief de bas; precies zoals ik Grime ken. Geen greintje subtiliteit, maar een woeste muzikale aanval. Sick of Life doet dat nog eens over in vergrotende trap, een passende afsluiter van zoveel sonisch geweld.

Ik blijf deze Doom Sessions toejuichen: een perfecte kennismaking, of juist een bevestiging van de kwaliteiten van een band die je al kent. Ook hier is het weer twee keer helemaal raak. Ook van volgende delen doe ik graag verslag!

-(16)-

Bobby Ferry - vocals, guitar

Alex Shuster - guitar

Barney Firks - bass

Dion Thurman - drums

Grime

Marco - vocals, guitars

Paolo - bass, vocals

Chris - drums