Loading...

Roxxcalibur - Lords Of The NWOBHM

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-08-2011

Tracklist

01. London Bridge Is Falling Down - (Intro) (0:14)
02. Atomic Rock - Original by MORE 1981 (3:49)
03. Heads Will Roll - Original by SATAN 1982 (3:21)
04. Flying High - Original by HOLLOW GROUND 1981 ( 3:00)
05. Day To Day - Original by CRYER 1980 (3:16)
06. If Heaven Is Hell - Original by TOKYO BLADE 1983 (6:01)
07. Lift Up Your Eyes - Original by SAXON (unfinished) (5:22)
08. Satan's Serenade - Original by QUARTZ 1980 (4:42)
09. Hellbound - Original by TYGERS OF PAN TANG 1981 (3:37)
10. Music Power - Original by OXYM 1980 (5:45)
11. Angel Of Death - Original by SPARTA 1981 (5:44)
12. A Face In The Crowd - Original by SARACEN 1981 (3:59)
13. Battlescarred - Original by BLOOD MONEY 1987 (5:17)
14. Stage Fright - Original by WITCHFYNDE 1980 (5:16)
15. At War With Satan (Preview) - Original by VENOM 1982 (2:13)

In 2009 debuteerde het Duitse Roxxcalibur met hun coveralbum NWOBHM for Muthas. Het zal gezien de titel geen verrassing zijn wat voor muziek we op dat album konden aantreffen. Deze periode uit de historie van de heavy metal kent tot op de dag van vandaag vele liefhebbers, en inderdaad, daar ben ik er een van. Voor deze oubollige Britse heavy metal van begin jaren 80 mag je me 's nachts wakker maken (als ik dan al zou slapen, hahaha). Blijkbaar wist de band met dat debuut het nodige succes te vergaren, want twee jaar later is er een vervolg in de vorm van Lords Of The NWOBHM, samengesteld volgens dezelfde receptuur.

Roxxcalibur heeft voor dit album 14 (eigenlijk 13 en een half) bands en nummers uitgekozen uit deze roemruchte heavy metal periode. De band verdient hulde voor het feit dat ze daarbij niet voor de gemakkelijke weg, lees: de bekende namen of nummers is gegaan. Van bands als Sparta en Oxym had ook ik nog nooit gehoord, en sommige tracks blijken obscure B-kantjes van een single te zijn. Hieruit blijkt toch wel de echte liefhebberij en kennis van deze materie van de leden van Roxxcalibur. Ook heeft de band op dit album een miniem stukje eigen inbreng gehad. Lift Up Your Eyes van Saxon was een onaf nummer van deze band en bestond slechts uit een minuut muziek. Roxxcalibur heeft met toestemming van Saxon het nummer afgemaakt, het resultaat zou zo in de playlist van Saxon opgenomen kunnen worden. Het laatste halve nummer dat is toegevoegd had van mij wel achterwege mogen blijven. Zet een compleet nummer op je album of doe niks, dit is wel erg halfbakken.

Het nut van coveralbums zal altijd wel een punt van discussie blijven. Wanneer het zo met kennis van zaken en respectvol, duidelijk met liefde voor deze muziek, gedaan wordt als door Roxxcalibur in dit geval, heb ik er echter geen enkele moeite mee. Het album luistert voor mij weg als een feest der herkenning, een enkele track kwam me zelfs nog wel vaag bekend voor. Ik ben dan ook echt door mijn platenverzameling gaan neuzen welke nummers ikzelf daadwerkelijk heb, of eventueel van welke band ik dan in ieder geval muziek heb. En hoewel ik de originelen niet direct in het oor heb zitten blijk ik vijf van deze nummers daadwerkelijk op elpee te hebben! Ik hoop eigenlijk dat behalve een enkele ouwe rocker zoals ikzelf, ook een nieuwe(re) generatie metalliefhebbers zich aan een album als dit zal wagen. Er wordt tenslotte geput uit een tijdperk waar de oorsprong van de muziek ligt waar we allemaal zo gek van zijn. Zonder de NWOBHM zou het huidige metalen muzieklandschap er heel anders uitzien, als het al zou bestaan......

Kalli - gitaar

Alexx Stahl - zang

Roger Dequis - gitaar

Mario Lang - bas

Neudi - drums