Loading...

Battle Beast - Steel

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 20-01-2012

Tracklist

01. Enter The Metal World
02. Armageddon Clan
03. The Band Of The Hawk
04. Justice And Metal
05. Steel
06. Die-Hard Warrior
07. Cyberspace
08. Show Me How To Die
09. Savage And Saint
10. Iron Hand
11. Victory

Een beeld zegt vaak meer dan duizend woorden. Een blik op het artwork van het album Steel van Battle Beast zegt dan waarschijnlijk ook genoeg over wat voor muziek de luisteraar kan verwachten. Maar mocht dat nog niet genoeg zijn, ook het bandlogo en de songtitels spreken hun woordje mee. Battle Beast is afkomstig uit Finland en won in 2010 de Wacken Metal Battle, eerst de eigen landelijke, aansluitend ook de internationale finale. Naar aanleiding daarvan werd de band benaderd door het toch niet misselijke Nuclear Blast, met als gevolg de heruitgave van debuutalbum Steel, dat eerder al in eigen beheer (en alleen in het thuisland) was uitgebracht.

Op Steel komt Battle Beast voor de dag als een typische over the top jaren 80 heavy metal band in een modern jasje. Dat wil zeggen: authentieke muziek met een hedendaagse productie. Denk Duits, denk power metal, een scheut spierballen attitude a la Manowar en je zit vast goed. Toch zijn er wel kleine nuances aan te brengen. Battle Beast beschikt in de vorm van Nitte Valo over een zangeres! Maar dan wel weer zo eentje die zo fout klinkt dat menig mannelijke collega er jaloers op zal zijn. Een ander verschil met de standaard heavy metal is dat de band een toetsenist in de gelederen heeft, die voor wat specifieke accentjes zorgt.

Ondanks de veelbelovende aanwezigheid van een titel als Cyberspace kan ik over het album verder kort zijn, want zoals al gezegd: Battle Beast maakt muziek die zo uit de jaren 80 lijkt weggewandeld, niks meer, niks minder. De aanwezigheid van zangeres en toetsenist zorgen dan weliswaar voor wat minimale eigen interpretatie, daarbuiten kunnen alle clichés op een hoop. Het resultaat daarvan ziet er uit en klinkt als dit album Steel. Inclusief de standaard maar lekker swingende riffs, flitsende solo's en hoge vocale uithalen op een stevige basis van de solide ritmesectie. Tja, origineler kan ik er zelf ook geen woorden voor bedenken. Maar ja, wanneer de uitvoering dan van zo'n gehalte is als Battle Beast hier laat horen klaag ik al niet meer. Ik mag dit graag tot mij nemen. Patch/spijkerjack aan, vuist in de lucht en meebangen maar!

Nitte Valo - zang

Anton Kabanen - gitaar, zang

Pyry Vikki - drums

Juuso Soinio - gitaar

Eero Sipilä - bas, zang

Janne Björkroth - toetsen, zang