Loading...

Last Kingdom - Chronicles Of The North

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-03-2012

Tracklist

01. Chronicles Of The North
02. Warrior Kings
03. Daylight Retreats
04. Silver Moon
05. The World Is Dying
06. End Of Life
07. Fate
08. Abandonded
09. Lost

Ik zeg: Zweden, sterker nog, ik zeg: Göteborg. En vervolgens heb ik menig lezer op het verkeerde been. Het uit deze stad afkomstige Last Kingdom speelt namelijk power metal. Wat verder ook nog wel het vermelden waard is (volgens de bio dan toch), is dat deze review prachtige reclame zou kunnen zijn voor Volvo. De plaatselijk fabriek is blijkbaar een belangrijke schakel in de ontstaansgeschiedenis van Last Kingdom.

Zanger Stefan Jacobsen en gitarist Freddy Olofsson vonden elkaar aldaar in 2004 in een gezamenlijke voorliefde voor Helloween (de band), en het zelf musiceren in lokale bands. Met een ontmoeting met de gebroeders Malmenlid (keyboards en bas), die op hun beurt weer drummer Erik Knutsson meenamen, was er een complete line up bij elkaar. Er werden wat demo's in elkaar gesleuteld, maar het zou nog tot 2012 duren voor debuutalbum Chronicles Of The North het levenslicht zou zien.

Last Kingdom combineert snelle, melodieuze power metal met symfonische elementen, daardoor is er een belangrijke rol weggelegd voor de keyboards. De keyboard-gitaar combinatie domineert het album, zonder echter iets toe te voegen aan deze overbekende symfonische power metal stijl. Ook zeer opvallend aanwezig zijn de ijle, ijzig hoge vocalen, die een minstens even belangrijk onderdeel uitmaken van het totaalgeluid. Wat mij betreft af en toe wel eens op het randje (Warrior Kings).

Denk aan bands als Stratovarius en Blind Guardian en je zit qua stijl aardig in de richting. De negen nummers zijn ondanks ruime aandacht voor de instrumentatie allemaal vrij compact gehouden, er is geen ruimte vrijgemaakt voor overbodige muzikale krachtpatserij. Er wordt dus gemusiceerd in dienst van de muziek, al wordt het epische aspect niet uit het oog verloren.

De meeste tracks zijn snel tot zeer snel met over elkaar heen buitelende gitaar- en toetsenpartijen (titelnummer Chronicles Of The North, Warrior Kings). Daar waar het tempo iets wordt terug geschroefd klinkt de band meteen wel wat krachtiger, heavier (Daylight Retreats, Abandoned en vooral Fate). Goed voor de variatie in elk geval. Natuurlijk mag een eigen 'hymne' met uitgesponnen middengedeelte ook niet ontbreken (The World is Dying, met lichtelijk irritant keyboardlijntje en whohoho's).

Afgesloten wordt traditiegetrouw met een afwisselende uitsmijter (Lost), om alle muzikanten nog even in het zonnetje te zetten, waarbij ook de ritmesectie niet onvermeld mag blijven (let vooral op de bas). Last Kingdom heeft wat mij betreft een zeer onderhoudend album afgeleverd, dat alle aspecten van de melodieuze, symfonische power metal goed naar voren brengt. Niets nieuws onder de zon, maar zeer degelijk en betrouwbaar; inderdaad: net een Volvo.