Loading...

3rd Machine - Quantified Self

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-04-2016

Tracklist

01. Curveball
02. Reboot Initiate
03. Quantified Self
04. Ultimate Intelligence
05. Firewall
06. Magnet
07. 1953
08. System Idle
09. Petrified

'Eindelijk' is misschien wel het meest gebruikte woord wanneer de release van het eerste volledige album van 3rd Machine ter sprake komt. Na in de voorgaande tien jaar van het bestaan al drie EP's te hebben uitgebracht werd het ook gewoon tijd. Al vrij snel na de laatste EP The Egotiator (2012) werd ie voor het eerst aangekondigd, en de band heeft in de tussentijd ook echt niet stilgezeten. Met het tekenen van een deal met Into The Limelight Records ging het balletje goed aan het rollen, al was het album toen al zo goed als klaar volgens mij (afsluiter Petrified lieten we bijvoorbeeld vorig jaar al horen). Op 9 april wordt Quantified Self dan eindelijk bevrijd!

3rd Machine profileert zichzelf graag als moderne metalband, en daar is wat mij betreft ook niks mis mee gezegd. Modern en (stevige) metal zijn echter 'maar' twee termen die van toepassing zijn op de muziek van deze band. Bij 3rd Machine draait het denk ik vooral om uitersten: de wisselwerking tussen agressief en bruut enerzijds, en melodie en toegankelijkheid anderzijds. Het titelnummer Quantified Self dat al eerder als video was te zien en te horen is daar een perfect voorbeeld van. Door de drums wordt een stevig basis gelegd, de gitaren leggen daar lekker groovende riffs overheen, terwijl de toetsen een melodieuze touch geven. Bijna onopvallend maar regelmatig frivool baswerk friemelt hier subtiel doorheen.

De zang is passend gevarieerd: frontman John Ruiter heeft een moderne rauwe, krachtige brul in huis, die in de refreinen wordt afgewisseld met melodieuze cleane zang - hier met gastbijdragen van Pieter Bas Borger (Black Knight) en Rebecca Duin. Over gastbijdragen gesproken: Mark Jansen levert de zijne op het sterke nummer Ultimate Intelligence (met zeer spannend intro), dat ook vanwege z'n veelzijdigheid een goed visitekaartje is voor het album. Het nummer heeft een sterke opbouw, en bevat, net als wel meer tracks (Reboot Initiate, System Idle, Petrified, het spannende 1953), de fraaiste gitaarsolo's.

Moderne metal heeft ook nog een ander kenmerk dat hier goed naar voren komt: 3rd Machine pint zich niet vast op een enkele stijl, maar haalt het beste uit diverse stromingen. In de strakke en repeterende ritmes (en riffs), vervormde vocalen en een enkele sample(?) herkennen we industrial invloeden (opener Curveball), in de groovende en hakkende riffs en drumpatronen horen we elementen van groove/thrash metal a la Machine Head (Petrified), terwijl in de toegankelijkheid wat mij betreft elementen herkenbaar zijn uit de nu metal (Ultimate Intelligence; doet me bij vlagen een beetje denken aan Coal Chamber). De melodieuze insteek die hoorbaar is kennen we bijvoorbeeld uit de symfonische/gothic metal (System Idle); en tenslotte combinaties hiervan horen we terug in de progressieve death metal (Reboot Initiate, Magnet). 3rd Machine boetseert dit op vakkundige wijze naar een herkenbaar eigen geluid.

Het is op zich ook niet raar dat hier zo veel verschillende invloeden te horen zijn: niet alleen bestaat deze band immers al meer dan tien jaar, de heren muzikanten hebben daarvoor al ervaring opgedaan in andere bands (Horizon, Evisceration) en dragen ruim twintig jaar ervaring mee in de bagage. Industrial metal was weliswaar ooit de muzikale basis van 3rd Machine, maar daar hebben de heren de laatste paar jaar dus een geheel eigen draai aan gegeven, en er de nodige eigentijdse invloeden aan toegevoegd. Overigens zijn de meeste nummers losjes gebaseerd op een gemeenschappelijk thema dat prima bij deze muziek past: de gevaren van ons moderne digitale tijdperk.

Dat Quantified Self zo'n lange aanloop heeft gehad heeft misschien nog wel een bijkomend voordeel: de nummers hebben de gelegenheid gehad om te rijpen, en klinken dan ook stuk voor stuk zeer volwassen. Ik kan echt geen slechte track op dit album aanwijzen, ook in dit opzicht is het de ervaring die zich uitbetaalt. Voor zover dat nog niet het geval was zet 3rd Machine zichzelf met Quantified Self stevig op de moderne metal-kaart, en wordt het misschien ook wel eens tijd om buiten de landsgrenzen te gaan kijken.

John Ruiter - Vocals, Keyboards

Finus Tromp - Bass

Ronald Kools - Guitars

Gert Jan Vis - Guitars

Stefan Westerman - Drums