Loading...

Despised Icon - Beast

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-08-2016

Tracklist

01. The Aftermath
02. Inner Demons
03. Drapeau Noir
04. Bad Vibes
05. Dedicated To Extinction
06. Grind Forever
07. Time Bomb
08. One Last Martini
09. Doomed
10. Beast

Met het bespreken van het nieuwe album van Despised Icon begeef ik mij voor even buiten mijn comfort zone. Ik heb namelijk helemaal niks met deathcore, en dat is nou precies het labeltje dat op de muziek van deze Canadese band geplakt wordt. Despised Icon bestaat al sinds 2002, en bracht in de periode 2002-2009 vier albums en wat EP's uit. Daarna werd even een rustpauze ingelast, om in 2014 weer terug te komen voor de eerste optredens. Nu, in de zomer van 2016, komt de band kneiterhard terug op platengebied met het nieuwe album Beast. Ik heb me laten vertellen dat Despised Icon tot een van de grondleggers dan wel topacts van de deathcore behoort, dus ik ben eigenlijk wel benieuwd.

Beast lijkt op het eerste gehoor een raak gekozen titel, het is namelijk een monster van een album geworden. Wanneer je denkt dat je het bruutste wel gehoord hebt binnen de death metal, nodig ik je toch uit om deze nieuweling van Despised Icon eens te beluisteren. Vorig materiaal van de band ken ik niet, vergelijken kan ik dus ook niet; maar ik kan me niet voorstellen dat deze band ook zo'n lomp en bruut album heeft uitgebracht als dit Beast. Het monster klinkt dan ook erg boos, misschien wel opgekropt in de afgelopen jaren van relatieve rust....

Meteen vanaf opener The Aftermath is het van dik hout zaagt men planken. Woeste death metal wordt over de luisteraar uitgestort, middels al dan niet verwachte breaks afgewisseld met spetterende hardcore fragmenten. Zoals ik het nu schrijf lijkt het net alsof Despised Icon braaf de verschillende stukken afwisselt, maar dat is zeker niet zo: er wordt een logisch geheel van de verschillende elementen gesmeed. Waarbij het juist de hardcore invloeden zijn die voor een stukje toegankelijkheid zorgen. Nou ja relatief dan hoor, want er wordt gebeukt dat het een lieve lust is.

Ondanks dat Beast met z'n tien titels 'maar' 29 minuten duurt (de twee tracks Dedicated To Extinction en Doomed zijn een soort van rustgevend intermezzo) is dat meer dan voldoende om de luisteraar murwgebeukt achter te laten. Pluspunten zijn hier wat mij betreft de verwoestende breakdowns (Inner Demons!) en het gebruik van verschillende zangstijlen: grunt, schreeuw, gangshouts, en zelfs pigsqueels (in het afsluitende titelnummer Beast bijvoorbeeld, maar ook een beetje vermomd in Bad Vibes en Time Bomb) waardoor af en toe een grindcore sfeertje ontstaat, zeker in combinatie met de ziedende snelheden. Luistertips: Drapeau Noir en Beast!

Alex Erian - Vocals

Steve Marois - Vocals

Eric Jarrin - Guitar

Ben Landreville - Guitar

Sebastien Piche - Bass

Alex Pelletier - Drums

Yannick St-Amand - Sound