Loading...

Fuelblooded - Off the Face of the Earth

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-02-2010

Tracklist

01. The End Starts Here
02. Discontinued Dormancy
03. When Passion Dies
04. Recipe For Demise
05. The Cult Of Ego
06. Off The Face Of The Earth
07. The Wrath Of A'ath
08. Pandemic Persecution
09. Demonized

Het Brabantse Fuelblooded ziet zichzelf anno 2010 nog als een relatieve nieuwkomer in de vaderlandse zware muziek scene. Als zodanig opgericht in 2002, maar de basis van de band bestaat al sinds eind jaren 80, toen nog onder de naam Sacramental Sachem. Dat je niet een hele carrière wil slijten onder die naam kan ik me dan wel weer levendig voorstellen. In 2004 nam Fuelblooded hun debuut cd Inflict the Inevitable op, die uiteindelijk in 2006 uitgebracht wordt. Lovende reacties en flink wat optredens in binnen-en buitenland waren een logisch gevolg. Na het wisselen van zanger eind 2006 en het toetreden van gitarist Danny Tunker werd het in 2008 dan tijd om met hernieuwde energie te beginnen aan de opnamen voor een tweede cd.

Off the Face of the Earth wordt uiteindelijk, na wat platenmaatschappij strubbelingen, uitgebracht door My Kingdom Music in februari 2010. Je hoeft eigenlijk niet eens het oudere materiaal van de band te kennen om te horen dat de twee nieuwkomers behoorlijke aanwinsten zijn. De vocalen van Peter Brinkman kennen behoorlijk wat afwisseling: hij beheerst zowel een mooie cleane stem, als ook een stevige schreeuw, al naar gelang de muziek verlangt.

En juist door die afwisseling in de muziek van de band heb ik wel eens het gevoel dat Fuelblooded op twee gedachten hinkt. Enerzijds zijn er de snelle heavy uitbarstingen, anderzijds wordt er veel aandacht besteed aan toegankelijkheid en melodie. Tegelijkertijd kun je ook zeggen dat dit een typisch verschijnsel is bij een band die aan het groeien is. Want eerlijk gezegd zitten de beide aspecten van de muziek elkaar eigenlijk nooit in de weg. Fuelblooded weet een goede mix te vinden tussen de snelle, oorspronkelijke thrash passages en modernere melodieuze invloeden.

Vanaf opener The End Starts Here is het al meteen raak: een fraaie gitaarriff opent het nummer, waarna de melodieuze cleane zang overneemt. Naarmate dit nummer vordert krijgen we de verschillende voornoemde aspecten van Fuelblooded keurig voorgeschoteld. Als basis vlotte thrash, met daarbinnen de nodige ruimte voor mid tempo passages, afwisselende vocalen en niet te vergeten ook veel ruimte voor de gitaarsolo's. En hoewel ik niet alle nummers over een kam wil scheren is dit het recept voor de meeste nummers op deze cd. Er is goed over de opbouw van een nummer nagedacht, subtiel wordt in elk afzonderlijk nummer naar een bepaald punt toegewerkt. Dit zorgt er in ieder geval voor dat elke track afzonderlijk helemaal af is.

Al met al is Off the Face of the Earth een afwisselende thrash plaat geworden die zeker zijn weg zal vinden naar de liefhebbers. Het vergt echter wel meerdere luisterbeurten en wat doorzettingsvermogen om de muziek van Fuelblooded op waarde te schatten. De cd kent een behoorlijk gladde productie, waardoor er niet echt uitschieters te benoemen zijn. Van mij persoonlijk had het geluid wel iets meer ballen mogen hebben, had er wel een steviger randje aan mogen zitten.

Peter Brinkman - Vocals

Michiel Rutten - Guitars

Danny Tunker - Guitars

Michel Steenbekkers - Bass

Norbert Moen - Drums