Loading...

Brutality - Sea Of Ignorance

Gepost in Reviews door Marc Brouwer op 20-08-2017

Tracklist

01. Sea of Ignorance
02. 48 to 52
03. Fatal Cure
04. Tribute
05. Perpetual Resolution.
06. Barbarically Beheaded
07. Shores in Flames
08. End Of Days

Sinds de oprichting van de Amerikaanse (Florida) death metal formatie Brutality in 1986 tot het uiteen vallen van de band in 1998, en daarna weer in 2005, begon het bij enkele oudgedienden toch weer te kriebelen om muziek te gaan maken. Zodat stak drie-vijfde Brutality in 2012 weer de koppen bij elkaar staken om nog eens de behaalde successen van de band onder de loep te nemen.

In de hoogtij dagen van de opkomst van de death metal-scene eind jaren '80, stond Brutality op het zelfde niveau als een Deicide en Morbid Angel, en waren daar heer en meester in de underground scene. Pas zeven jaar na de oprichting, gevolgde door een rommelig op gang komen, kwam Brutality met hun eerste volledige album Screams Of Anguish (1993) waarop een Europese tour met Hypocrisy volgde.

De successen bleven niet uit en Brutality was goed op dreef met het uitbrengen van nog twee albums: When The Sky Turns Black (1994) en In Mouring (1996). Daarna begon het opnieuw wat te rommelen in de band waarbij deze uit elkaar begon te vallen en compleet werd opgedoekt. In 2008 werden nog wel alle drie de platen geremasterd en als extra's nog wat niet eerder uitgebracht materiaal er bij gevoegd. Dit leek zo'n beetje het officieuze afscheid van Brutality.

En toch - waar het hart vol van is - is er in 2016 weer een comeback-album gemaakt dat onder eigen beheer is uitgebracht in Amerika. Afgelopen mei heeft het Deense label Mighty Music het album ook in Europa uitgebracht. En zo lijkt Brutality met Sea Of Ignorance, dat uiteindelijk pas hun vierde album is, weer helemaal terug.

Bij titeltrack en openingsnummer Sea Of Ignorance is direct te horen dat Brutality zich vast blijft houden aan de old school death metal-stijl, en met name de productie, waarover denk ik nog wel te twisten valt. Het gehele album staat in het teken van de chaos in de wereld, die beduidend niet veel veranderd is sinds al die jaren. De onvrede is in elk geval goed terug te horen in de muziek.

Loodzware riffs en melodieuze solo's vallen het meest op. De muziek is technisch goed verzorgd, en de snelheid wordt goed aangevoeld, precies zoals het hoort op het juiste moment. Old school death metal in een old school jasje!

Jeff Acres - Bass, Vocals

Jay Fernandez - Guitars

Scott Reigel - Vocals

Ruston Grosse - Drums