Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

NeoCaesar - 11:11

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-11-2017

Tracklist

01. Initium Novum
02. From Hell
03. Victims of Deception
04. Invocation of the Watcher
05. Sworn to Hate
06. Valhalla Rising
07. Prelude to Darkness
08. Angelic Carnage
09. Sigillorum Satanas
10. Blood of the Nephilim

NeoCaesar? Die had ik toch al besproken begin dit jaar? Dat blijkt te kloppen, hun debuutalbum 11:11 werd eind februari al in eigen beheer uitgebracht. Inmiddels is de band opgepikt door het in old school thrash en death metal gespecialiseerde Xtreem Music uit Spanje. Ik denk dat het kwartet muzikanten, met als overeenkomst allemaal een verleden in het legendarische Sinister, bij een dergelijk label uitstekend op z'n plek is.

Om een lang verhaal kort te houden: Xtreem brengt 11:11 op vijf december (niet het enige dat rond die datum vanuit Spanje hier in Nederland nadrukkelijk aanwezig is) opnieuw uit, zonder enige wijziging of extra toe te voegen. Voordeel voor de band is natuurlijk wel dat het album nu wereldwijd wordt uitgebracht, en via het label de nodige promotie gedaan wordt. NeoCaesar groeit als band alleen maar dankzij de optredens die de band ten deel vallen, ook buiten Nederland. Behalve die constatering (en wat feitjes die door de actualiteit achterhaald zijn) heb ik geen enkele aanleiding om iets te veranderen aan hetgeen ik eerder schreef over 11:11. Lees maar even terug:

Ik wil maar zeggen: het is dus niet raar dat het authentieke jaren '90 death metal-sfeertje van deze muziek, en van dit album, af druipt. Vervaardigd door oudgedienden die het heilige vuur nog lang niet verloren zijn, levert dat een explosieve plaat op. En dan niet zeuren over gebrek aan originaliteit, NeoCaesar doet echt wel z'n best om die oude vertrouwde sound naar het heden te transporteren.

Zoals zo veel hedendaagse bands probeert NeoCaesar dan ook niet het death metal-wiel opnieuw uit te vinden. De heren zetten in op muzikaal vakmanschap, stevig beuk- en groove-werk, en vertrouwd in het gehoor liggende riffs. From Hell, Sworn To Hate en Angelic Carnage zijn dan ook onweerstaanbare nummers voor wie van deze stijl houdt. Verrassen doet de band met het instrumentale, ingetogen Sigillorum Satanas enerzijds, en bijvoorbeeld het ultrakorte maar ziedend snelle en agressieve Invocation of the Watcher anderzijds. Er wordt afgesloten met het lange Blood of the Nephilim, een heerlijk slepend en dreigend slotakkoord. Zo laten de heren horen verschillende aspecten van de klassieke death metal in de vingers te hebben.

En ik weet inmiddels dus uit eigen waarneming dat deze band ook op het podium staat als een huis. Nederland heeft er gewoon weer een degelijke old school death metalband bij!

Mike van Mastrigt - vocals

Bart van Wallenberg - guitars

Michel Alderliefsten - bass

Eric de Windt - drums