Loading...

Samael - Hegemony

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 17-12-2017

Tracklist

01. Hegemony
02. Samael
03. Angel Of Wrath
04. Rite Of Renewal
05. Red Planet
06. Black Supremacy
07. Murder Or Suicide
08. This World
09. Against All Enemies
10. Land Of The Living
11. Dictate Of Transparency
12. Helter Skelter (The Beatles cover)
13. Storm Of Fire (bonus)

Het Zwitserse Samael begon ooit (in 1987) als weinig opvallende, occulte black metalband. In de loop der jaren echter heeft de band de nodige experimenten op hun muziek losgelaten, waardoor een geheel eigen stijl is ontstaan. Door het gebruik van bijvoorbeeld synthesizers, drumcomputers en samples kreeg de black metal een industrial, elektronisch en vooral bombastisch karakter, en verschoof de muzikale richting zelfs af en toe naar darkrock / gothic / new wave. Wat echter altijd gebleven is, is de duistere sfeer die zo kenmerkend is voor extreme metal.

Na het album Lux Mundi uit 2011 dreigde het even wat stil te worden rond Samael, een nieuw album werd nog even niet aangekondigd. De band tourde vooral veel, en bracht - net zoals zo veel andere bands tegenwoordig - vooral oudere albums (Ceremony of Opposites, 1994) voor het voetlicht. Die hang naar het verleden heeft echter niet al te veel invloed gehad op het nieuwe album Hegemony, want daarop laat Samael horen dat er stevig wordt vervolgd op de recenter ingezette koers.

De dertigste verjaardag wordt dus kracht bijgezet met een hedendaags klinkend album. De elementen zullen inmiddels wel bekend zijn: straf hakkende, opzwepende ritmes, een beukende drumcomputer, laag gestemde gitaren, bombastisch toetsenwerk, en bovenal de zeer aanwezige brulstem van zanger en gitarist Vorph (Michael Locher). Het zijn vooral de orkestraties die (nog meer) opvallen vergeleken met voorgaand werk. Gecombineerd met de productionele geluidsmuur en de machinale benadering levert dat dus vooral een bombastisch klinkend eindresultaat op.

Bombastische hymnes als Samael en Red Planet komen gevaarlijk dicht in de buurt van een pakkendheid a la Rammstein; evengoed zijn de black metal-roots toch ook wel terug te horen (Black Supremecy), maar niet constant even aanwezig. Verrassend vind ik de Beatles-cover Helter Skelter. Het origineel vind ik in de geest van die tijd geweldig, Samael doet er z'n geheel eigen ding mee, en dat werkt wat mij betreft prima. Ik heb in elk geval slechtere uitvoeringen gehoord in de loop van de muziekgeschiedenis.

De liefhebber weet inmiddels wat ie kan verwachten van Samael, en zal met Hegemony absoluut niet teleurgesteld worden. Fans van het oudere werk moeten vergeefs wachten op een terugkeer daarnaar. Bombast, epiek en orkestraties voeren de boventoon, pure metal is op de achtergrond de solide basis.

Michael Locher "Vorph" - Vocals, Guitars

Alexandre Locher "Xy" - Drums, Percussion, Keyboards, Programming

Marco Rivao - Guitar

Thomas Betrisey - Bass