Loading...

Beaten To Death - Agronomicon

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 26-04-2019

Tracklist

01. Grind Korn
02. Dere Er Herved Oppløst
03. Catch Twentyfvck
04. Bjørnstjerne Ibsen
05. (Intro To The Next Song)
06. Agronomicon
07. Gå, Snuble, Bli Liggende
08. Extremely Run To The Hills
09. Boy George Michael Bolton
10. Havregubbens Dolk
11. Livet Tar, Og Livet Tar
12. Eternal Punished Septic

Beaten To Death is terug met alweer haar vierde langspeler (nou ja...). En om met de deur in huis te vallen: het Noorse grindcorecollectief rondom drummer Christian Svendsen levert met Agronomicon voor de vierde keer op rij een voltreffer af. Ik ken weinig bands die zoveel muzikale details op de vierkante centimeter weten te proppen zonder de samenhang uit het oog te verliezen. Beaten To Death laat zich vergelijken met bands als Nasum, de oude Dillinger Escape Plan en Cephalic Carnage. Intelligent opgezette grindcore met een technische inslag en daarnaast heel veel humor.

Wat op Agronomicon opvalt is dat de distortion op de gitaar vrijwel uit lijkt te staan. Hierdoor horen we prachtige melodietapijten uitgerold worden over een allesverwoestende ritmesectie. Dat maakt de herluisterbare waarde alleen maar groter. Want er gebeurt echt krankzinnig veel in de korte erupties van de band. Ongemeen sterk is het vette Bjørnstjerne Ibsen dat voor een grindcore uitspatting gewoon welhaast episch is. Het slepende gitaarwerk over de blastbeats geeft echt een te gekke sfeer.

Agronomicon is qua stijl niet veel anders dan haar drie voorgangers. Maar het is wel een album waarop Beaten To Death haar geluid verder heeft weten te perfectioneren. Vooral het productionele idee hierbij speelt een grote rol. De minimale distortion. De organisch klinkende drums en bas. Het zorgt er voor dat Agronomicon dampt van het zweet. Het album kent echt een live gevoel.

Beaten To Death flikt het dus weer. Agronomicon is een gecontroleerde fragmentatiebom waarbij de vernietigingskracht tot in de kleinste details van tevoren is uitgerekend. Het plaatje bevat geen noot teveel en de destructieve impact is maximaal. Beaten To Death is zo'n band die je minimaal eens in je leven moet hebben gehoord of meegemaakt. Het verschijnen van Agronomicon lijkt mij de uitgelezen kans mocht dat nog niet het geval zijn.

Anders Bakke - vocals

Martin Rygge - guitar

Tommy Hjelm - guitar

Mika Martinussen - bass

Christian "Bartender" Svendsen - drums