Loading...

Verthebral - Abysmal Decay

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-01-2020

Tracklist

01. Ancient Legion
02. The Art of Perversion
03. Abysmal Decay
04. Isolation Room
05. Coronation of Envy
06. Absence of a God
07. Sweet Home Illusion
08. Obsidian Tears
09. My Dark Existence
10. Testimony of Hate

Hoeveel death metalbands uit Paraguay ken je? Ik sinds 2017 eentje: Verthebral. Dit kwartet is begonnen in 2013, kwam in 2015 met EP Adultery of Soul, en is in de vroege zomer van 2017 toe aan hun debuutalbum Regeneration. Twintig jaar geleden zou de band kansloos zijn geweest om buiten de eigen regio gehoord te worden, de geneugten van de moderne tijd zorgen er voor dat niet alleen informatie, maar ook muziek wereldwijd voor het grijpen ligt. Op de valreep van 2019 verscheen het tweede album Abysmal Decay.

Op het debuutalbum blonk Verthebral uit in het herkauwen van old school rauwe en brute death metal, waarbij ik vooral vergelijkingen hoorde met Morbid Angel. Die verering van de oude school is nog altijd ondubbelzinnig aanwezig. Van de traditioneel gewortelde riffs, via het meedogenloze percussieve hameren tot aan de woest blaffende vocalen om het plaatje helemaal af te maken; het geheel wordt zorgvuldig samengesteld, en met retestrakke precisie en sterk muzikaal vakmanschap uitgevoerd. Tien compacte beuknummers die het beste van de klassieke death naar boven halen. Niet al te origineel dus, maar wel verdomd lekker.

Natuurlijk wordt er zo af en toe een atmosferisch rustpuntje ingebouwd; al is de perverse break midden in The Art of Perversion wel heel erg abrupt. Wanneer de band ook maar heel even het gaspedaal loslaat, horen we direct een subtiele gelaagdheid, waardoor je op een gegeven moment wel in de gaten krijgt dat er meer te beleven is dan alleen maar het betere hak- en beukwerk. Luister maar eens naar het afwisselende Absence Of A God, ongetwijfeld een van de betere tracks van het album. Samen dan met Sweet Home Illusion, dat bij vlagen een verrukkelijke groove laat horen, en titelnummer Abysmal Decay.

Ook de (veelal korte) gitaarsolo's hebben op die manier hun meerwaarde; sowieso worden we met regelmaat getrakteerd op zwierige, soms ook wat dissonante leads. Inderdaad, precies zoals Morbid Angel dat 'vroeger' ook deed. Dit geeft als het ware een soort van schijn-melodie, in elk geval een stukje herkenbaarheid te midden van het schier eindeloze geram. Naar het einde van het album toe wordt het tempo af en toe wat gevierd, en horen we heerlijk groovende passages, echt zo'n gevoel van een beetje uitbuiken na een stevige maaltijd. My Dark Existence komt wat dat betreft precies op tijd.

Dankzij een bijpassende productie komen alle genoemde elementen ook nog eens optimaal uit de verf. Vooral het gitaarwerk spettert uit de speakertjes. Mocht je liefhebber zijn van duistere en rauwe death metal met de roots in het Amerikaanse continent, dan staat niets je in de weg om te genieten van Verthebral's tweede album Abysmal Decay.

Cristhian Rojas - Bass, Vocals

Denis Viveros - Drums

Daniel Larroza - Guitars

Alberto Flores - Guitars