Loading...

Baest - Necro Sapiens

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-03-2021

Tracklist

01. The Forge
02. Genesis
03. Necro Sapiens
04. Czar
05. Abattoir
06. Goregasm
07. Towers Of Suffocation
08. Purification Through Mutilation
09. Meathook Massacre
10. Sea Of Vomit

Van de twee voorgaande albums Danse Macabre (2018) en Venenum (2019) wist ik al dat het Deense jonge honden gezelschap van Baest er echt niet op uit is om een of ander death metal wiel opnieuw uit te vinden. Wel merkte ik dat hun versie van old school death metal verdomd lekker naar binnen gleed, absoluut het aanhoren waard. Ik heb de band daarna ook nog eens live gezien (Dynamo Metalfest), niks mis mee hoor. Necro Sapiens is hun nieuwe album, dat net uit is.

De lichte kentering die ik tussen beide voorgaande albums opmerkte, wordt op de nieuweling doorgetrokken. Baest klinkt op Necro Sapiens nog Zweedser, nog melodieuzer en vooral nog zagender dan op de voorgangers. Nog net iets cleaner, melodieuzer, met de nadruk op de lage kettingzaag-geluiden. De death metal klinkt uiteraard nog altijd bruut, maar heeft een nog meer herkenbaar pakkend element. Vooral de leadgitaar laat bij vlagen zeer melodieuze lijntjes horen.

Links zijn nog altijd te leggen naar Bloodbath - waarbij de overeenkomst tussen het stemgeluid van zanger Simon Olsen en (in die tijd) Mikael Åkerfeldt behoorlijk goed waarneembaar is - maar net zo goed met andere Zweedse instituten. Ook Bolt Thrower mag niet onvermeld blijven wat dat aangaat, vooral omdat de death metal van Baest zich grotendeels in het middentempo afspeelt. Neem Abattoir maar eens als voorbeeld.

Maar ook de volvette groove mag natuurlijk niet ontbreken, zoals titelnummer Necro Sapiens laat horen. Probeer hier maar eens stil bij te blijven zitten. Of neem in dit kader Towers Of Suffocation maar eens, een zeer afwisselend nummer dat net voor halverwege een serieus vette groove neerzet! Jammer dat het bij dat fragment blijft, al is met het nummer zelf dus helemaal niks mis. Ook grappig vind ik dat ik op elk album van Baest wel een Morbid Angel-achtig nummer meen te horen, hier is dat Purification Through Mutilation. Heerlijk nummer!

Okay, originaliteit is dus nog steeds ver te zoeken, maar Baest weet (ook) nog steeds verdomd goed de liefhebber van generieke old school death te pleasen. Ja, ik ga hier nog steeds plat voor. Als exemplaar van de West-Europese nieuwe generatie old school death metalbands doet Baest het serieus voortreffelijk wat mij betreft!

Mattias Melchiorsen - Bass

Sebastian Abildsten - Drums

Lasse Revsbech - Guitars

Svend Karlsson - Guitars

Simon Olsen - Vocals