Loading...

Abscession - Rot Of Ages

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-12-2021

Tracklist

01. Rat King Crawl
02. Theater of Pain
03. Dead Man's Hate
04. Rains of Death
05. Rot of Ages
06. The Final Furnace
07. When The Guillotine Falls
08. War Machine
09. Prometheus Unbound
10. Eta Della Putrefazione

Abscession uit Zweden bestaat al sinds 2009, en kwam in 2015 met debuutalbum Grave Offerings. Geen haast dus; ook de opvolger Rot Of Ages die zojuist is verschenen liet (weer) zes jaar op zich wachten. Deze laatste is mijn kennismaking met de band.

Atavistische HM-2-aangedreven death metal Zweedse stijl, de belichaming van deze uitgebalanceerde old school stijl; aan die basis ontkomt Abscession niet. De pittige crust-tempo's worden behendig onderbroken door, dan wel voorzien van glinsterende melodieën, waardoor dit nieuwe album een aangename luisterervaring is geworden. Het samenspel tussen de snellere, crunchier secties en de emotievolle melodische streaks voegt diepte toe aan wat anders een ordinair en schurend death metal album zou zijn geworden.

Elk van de tien nummers heeft zijn eigen identiteit, gekenmerkt door pakkende riffs die weliswaar niet zo divers zijn, maar vooral karakteristiek zijn voor het genre. Bloodbath, Edge of Sanity, Wombbath en verschillende Rogga Johansson-bands zijn vergelijkingen die je hier op kunt plakken. Zagend, ronkend en groovend doet Abscession wat velen voor hen ook al gedaan hebben. Herkenbaarheid troef, maar o zo verslavend lekker.

Wat maakt Abscession dan anders? Luister naar titelnummer Rot Of Ages en je hebt je antwoord. Ik zal niet alles verklappen om het verrassingseffect weg te halen, maar denk aan een piano en cleane zang ter intermezzo, opgevolgd door een slepende, groovende passage met melodieus gitaarwerk, te midden van overrompelende riffs in een opgefokt tempo. Misschien geef ik nu toch te veel weg. Of neem het atmosferische slotakkoord Eta Della Putrefazione (Rot Of Ages in het Italiaans), een ambient werkstukje dat op naargeestige wijze het album afsluit.

Enerzijds genre-generiek, anderzijds toch net een tikje anders, dat past als omschrijving bij de old school Swedeath van Abscession. Aanrader!

Thomas Clifford - Vocals

Markus Skroch - Guitars, Bass, Keyboards, Vocals

Markus Porsklev - Drums