Loading...

Alestorm - Sunset on the Golden Age

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-07-2014

Tracklist

01. Walk the Plank
02. Drink
03. Magnetic North
04. 1741 (The Battle of Cartagena)
05. Mead from Hell
06. Surf Squid Warfare
07. Quest for Ships
08. Wooden Leg!
09. Hangover
10. Sunset on the Golden Age

Ruim drie jaar geleden alweer was ik niet al te enthousiast over het derde Alestorm album Back Through Time. Ik heb de band inmiddels ook al eens live mogen meemaken, en dat levert dan wel een feestelijk schouwspel op. Onvermoeid slingert de band hun vrolijke feest- en drankgerelateerde liederen de zaal in. Zo'n beetje half juni werd een eerste voorproefje voor het nieuwe, vierde album Sunset On The Golden Age de wereld ingestuurd. Drink heet het nummer met bijbehorende video; wat valt daar dan nog aan toe te voegen ...

Wat in elk geval voor Alestorm spreekt is dat ze een eigen geluid hebben. Dat is wat anders als een eigen stijl, want de muziek die de olijke Britten ten gehore brengen is een vrij eenvoudige mix van (power) metal en folkloristische deuntjes. Opgeleukt met veel tierlantijntjes (accordeon en viool bijvoorbeeld, voornamelijk uit de keyboards getoverd) is de muziek enorm catchy, en daarmee uit duizenden herkenbaar. En kapitein Christopher Bowes heeft zelfs meerdere pogingen gedaan om namen te bedenken voor z'n eigen muziek, zoals daar zijn True Scottish Pirate Metal, of Bacon Powered Pirate Core. Alsjeblieft!

Het album opent slim met een paar pakkende deuntjes. Walk The Plank en het al eerder genoemde Drink zijn uptempo party-nummers bij uitstek, en zetten het feest dan ook goed in gang. Waarbij het vooral de makkelijk meebrulbare refreintjes zijn, of in elk geval frases daaruit, die de herkenbaarheid waarborgen, zelfs met de nodige alcoholische consumpties achter de kiezen.

De ontstane feestvreugde wordt wat mij betreft echter weer snel teniet gedaan door middel van Magnetic North, waarmee de band wat mij betreft behoorlijk de plank (die uit het eerste nummer?) mis slaat. De poging van Bowes om hier wat meer ingetogen te gaan zingen is naar mijn mening een redelijke mislukking. Even misplaatst vind ik de Taio Cruz-cover Hangover. Tekstueel/thematisch zal het best interessant zijn, maar allemachtig, wat een zeikerige en vooral obligate en voorspelbare versie is dit.

Heb ik dan helemaal niks positiefs te melden? Nou ja vooruit dan maar. 1741 (The Battle of Cartagena) is een onderhoudend nummer, waarin voor Alestorm-begrippen vrij veel gebeurt, en dat begint al met het redelijk verrassende introotje. Dat geldt ook min of meer voor het lange afsluitende titelnummer Sunset On The Golden Age. Niet dat die me over hele linie goed bevalt, maar er wordt in elk geval een poging gedaan om in muzikaal opzicht wat meer de diepte te zoeken.

Voor de rest hoor ik eigenlijk niets dat me van Alestorm nog kan verbazen of verrassen. Ok, misschien riskeer ik allerlei piraterige straffen, maar Alestorm weet me op plaat nog altijd niet te verrassen of te overtuigen.

Dani Evans - Guitars

Christopher Bowes - Vocals, Keyboards

Gareth Murdock - Bass, Vocals

Peter Alcorn - Drums

Elliot "Windrider" Vernon - Keyboards