Loading...

Changing Tides - Changing Tides

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-09-2019

Tracklist

01. The Sixth Call
02. E.G.O
03. Disgraceful
04. Awareness
05. Fear/Reality
06. Brumal

Changing Tides is een nieuwe metalband met vijf leden verspreid over Noord-Brabant, Nederland. De muziek van de band wordt vooral beïnvloed door het metalcore- en deathcore-genre (Wage War, Heaven Shall Burn, Thy Art is Murder, Caliban worden met name genoemd). Met een goed uitgebalanceerde combinatie van zware riffs en diepe breakdowns verwacht de band het publiek altijd in beweging te krijgen. In 2018 bracht de band hun eerste single Awareness uit, die zeer positieve feedback ontving op meerdere sociale mediaplatforms. In juli van dit jaar kwam het groovende vijftal met de zes tracks tellende EP Changing Tides.

Zoals zo veel jonge, moderne metalbands weet Changing Tides donders goed wat er anno nu van zo'n band verwacht wordt. De zelfgetitelde EP is dan ook een aaneenschakeling van rauwe riffs en vette grooves, agressieve, soms meerstemmige (echt een pre vind ik) zangpartijen, denderende breaks en breakdowns, en stiekeme melodieuze gitaarstukjes. Zo is in opener The Sixth Call (opgedragen aan een overleden vriend van de zanger) direct plaats voor intiem getokkel en pakkende leads. Ook Disgraceful vaart wel bij de eigentijdse insteek van melodieuze gitaarlijnen.

Ook de navolgende tracks luisteren lekker weg; sterker nog: gaandeweg de EP wordt het alleen maar beter. Op het eerder genoemde Awareness (dit is een nieuwe versie van de eerder genoemde single als ik het goed heb) lijkt de band al een stuk donkerder voor de dag te komen; een lijn die wordt doorgetrokken met Fear/Reality. Ik vind dit denk ik het vetste nummer van de EP, ik zie hierbij de ledematen al in het rond vliegen tijdens de optredens. Er wordt afgesloten met het verrassende ingetogen Brumal; die hoor of zie je toch niet aankomen. Omwille van de verrassing zal ik hier verder niks over zeggen, maar wat mij betreft geldt: gewaagd, maar geslaagd.

De moderne metal van Changing Tides knalt lekker helder en hard uit de speakers, dat kan ook niet anders met de onmiskenbare Roelof Klop aan de knoppen. De diverse elementen zijn goed hoorbaar, en de energie en agressie die met deze muziek gepaard gaan is adequaat vastgelegd. Originaliteit is misschien nog wel een dingetje, maar ja, dat is in het algemeen al lastig genoeg tegenwoordig. De uitvoering op zich staat in elk geval als een huis, ik denk dat deze band op het podium niet stuk kan!

Daan van Vucht - gitaar

Bas van Kampen - gitaar

Timmy de Man - bas, zang

Thijs Versantvoort - drums

Kasper Wienk - zang