Loading...

Credic - Agora

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-01-2019

Tracklist

01. Revelation
02. The Masquerade
03. Alternate Ending
04. Mind Over Matter
05. The Eye Of The Storm
06. The Margins Of Your Faith
07. Highspeed Claustrophobia
08. Bring Out Your Dead
09. Outbreak Of The Unknown

Credic is afkomstig uit Stuttgart, Duitsland, en is al opgericht in 2005. In 2010 debuteerde band met Patchwork of Realities, waarna een oorverdovende stilte intrad. Pas acht jaar later komt de band met het vervolgalbum op de proppen: Agora. Dit is mijn kennismaking met deze band.

De lange pauze na het eerste album blijkt vooral te zijn ontstaan als gevolg van een zoektocht naar de juiste muzikale invalshoek. Weliswaar zijn de muzikanten gek op death metal, maar pogingen om de snelste of bruutste band te worden werden bij voorbaat al kansloos geacht. Dus bleef Credic niets anders over om dan maar een hele strakke en melodieuze death metalband te worden. Dat vertaalt zich naar een behoorlijk pakkende, maar toch energieke vorm, waarin veel ruimte is gemaakt voor straffe riffs, een beukende ritmesectie, afwisselende vocalen (gelukkig nauwelijks cleans), zo af en toe een toefje keyboards voor de cheesyness, maar bovenal pakkende melodieën.

Aan het begin van het album (na het obligate piano-intro Revelation) weten nummers als The Masquerade en Alternate Ending je ongetwijfeld direct te grijpen met hun pakkendheid. Even verderop doet ook The Margins Of Your Faith zeker een duit in het zakje, al vind ik deze zelf bij vlagen wel erg catchy. Daarentegen is het gitaarwerk wel weer erg lekker. Natuurlijk moet ik bij deze melodeath direct denken aan de Zweedse scene van begin jaren '90, vooral Dark Tranquility komt hier bovendrijven, maar ook In Flames en At The Gates, en op sommige momenten ook Arch Enemy, lijken van invloed te zijn geweest.

Een aangename opsteker vind ik The Eye Of The Storm, dat een stuk donkerder voor de dag komt. Het is een wat trager, meer intiem en goed doordacht nummer, dat me stiekem best bevalt. Ook het wat langere Bring Out Your Dead begint heerlijk donker, en wijkt daarmee wat af van het voorgaande stramien. Dit zijn echter spaarzame hoogtepuntjes binnen een verder vrij voorspelbaar gegeven.

In weerwil van de catchy aanpak sudderen sommige composities met een speelduur van tussen zes en zeven minuten echt te lang door. Daarmee win je de liefhebbers van pakkende en vlotte melodieuze death metal niet voor je, denk ik. Credic is met Agora daarmee een beetje vleesch nog visch in mijn beleving.

Stefan Scheu - Vocals

Oliver Ecke - Guitars

Andreas Steinle - Guitars

Martin Stump - Bass

Waldemar Janzen - Drums, Electronics