Loading...

Darkspace - Darkspace I [reissue]

Gepost in Reviews door Edwynn op 29-02-2024

Tracklist

01. Dark 1.1
02. Dark 1.2
03. Dark 1.3
04. Dark 1.4
05. Dark 1.5
06. Dark 1.6
07. Dark 1.7

Darkspace is één van die bands die mijn interesse in het zwartmetaal ergens tussen 2008 en 2010 weer opnieuw deed aanwakkeren, nadat ik dacht dat de boel met veranderende iconen zoals Satyricon en Emperor wel dood was. Dat bleek helemaal niet zo te zijn toen ik ineens geconfronteerd werd met ijzersterke acts zoals Nagelfar, Ruins Of Beverast, Funeral Mist, Nightbringer en dus ook Darkspace die de zwarte vlam al die tijd gewoon brandende hielden.

Darkspace is ook illustratief voor wat er in creatief opzicht allemaal mogelijk is binnen een orenschijnlijk beperkend genre. Het gaat bij dit soort muziek vaak om het oproepen van emoties en het scheppen van sfeer. En dat kunnen hele verschillende dingen zijn.

Darkspace kiest voor het kanaliseren van kosmische oerkracht. Qua aanpak moet ik nog wel eens denken aan een opgefokte variant van de oude Limbonic Art. Een fundament van drumcomputer dat met een militaire precisie het schip voortjaagt waaromheen op zorgvuldige wijze allerlei andere details gedrapeerd worden.

We horen ijle toetsenpartijen die langs stevig opgezette gitaarpartijen dwarrelen, en dan natuurlijk de rasperige zang die de geheimzinnige boodschap verkondigt. Door de chaos heen ontvouwt zich een mystiek avontuur dat mij tot in de lengte van dagen in zijn greep houdt.

Wroth - Guitars, Vocals

Zhaaral - Guitars, Vocals

Zorgh - Bass, Vocals