Loading...

De Profundis - Decayed 2007-2017

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-08-2017

Tracklist

01. An Orgy of Grotesqueries
02. Kult Of The Orthodox
03. Thrown To The Wolves
04. Singularity
05. A Strange Awakening
06. Delirium
07. Silent Gods
08. Nocturnal Splendour (Edit)
09. The Mourner
10. Nihilism Vortex

Het Londense De Profundis heeft zich vanuit de oorspronkelijke 'typisch Britse' doomdeath sferen, in een aantal jaren opgewerkt tot een van de toonaangevende bands in de progressieve extreme of death metal. De vier albums die de band uitbracht bieden naast atmosferische en thematische samenhang toch ook wel wat verschillen in muziek-technische benadering. Hoe kun je dat nou mooier etaleren dan via een verzamelalbum?

Begin deze maand verscheen een overzicht met de overduidelijke titel Decayed 2007-2017. Geinig genoeg bleek dit een 'limited edition', die gratis werd meegegeven bij tienduizend exemplaren van editie 079 van het Britse Zero Tolerance magazine. Toch wordt deze release wel degelijk serieus genomen. De nummers zijn geremasterd door producer Tom Sullivan, en een speciale cover is vervaardigd door Gary Ronaldson (Misery Index, Napalm Death, Kreator).

In omgekeerde chronologische volgorde komt op Decayed de loopbaan van de Britse band voorbij. Dat betekent dat we aftrappen met An Orgy of Grotesqueries, een splinternieuwe track, die speciaal voor deze verzamelaar is opgenomen; en daarmee denk ik de meest interessante op het album. Het nummer begint zwaar en dreigend, op Morbid Angel-achtige wijze, pure old school death metal. Gaandeweg vinden meer technische gitaarlijnen en melodieën hun weg in de compositie, die overwegend wel heavy en redelijk uptempo blijft. Uiteraard begeeft ook de fretloze bas, inmiddels een voornaam handelsmerk van De Profundis, zich steeds meer naar de oppervlakte. Al met al een vrij verrassend nummer wat mij betreft.

Kult Of The Orthodox was al een van de prijsnummers van het laatste album Kingdom Of The Blind, dus heeft terecht een plek gekregen op dit overzicht. Zo krijgen we van elk album - inclusief EP Frequencies, maar met uitzondering van debuutalbum Beyond Redemption, dat maar met een nummer vertegenwoordigd is - twee nummers te horen die zeer representatief blijken voor de staat waarin de band zich op dat moment bevond. En kunnen we langs omgekeerde weg de progressie horen die De Profundis heeft doorgemaakt. Want de muziek van deze band heeft anno nu weinig meer weg van de desolate doom zoals bijvoorbeeld Nihilism Vortex die laat horen. Langs de verschillende albums kunnen we de stijl zo langzaam maar zeker horen veranderen, en daarmee de band horen groeien.

Naar mijn idee is Decayed 2007-2017 dan ook een nuttige compilatie, die daadwerkelijk een realistisch beeld geeft van een band die aan de nodige muzikale veranderingen onderhevig is geweest(?). De composities zijn in de loop der jaren korter en spannender geworden, met wel al heel lang een hoofdrol voor de zeer aanwezige baspartijen. Het maakt me wel benieuwd naar eventuele verdere ontwikkelingen van De Profundis.

Craig Land - Vocals

Shoi Sen - Guitars

Paul Nazarkardeh - Guitars

Arran McSporran - Fretless Bass

Tom Atherton – Drums