Loading...

Dystopia - Geen Weg Uit

Gepost in Reviews door Jenny op 31-08-2020

Tracklist

1. Razernij: I
2. Razernij: II
3. Razernij: III
4. Razernij: IV
5. Van De Meute Vervreemd: I
6. Van De Meute Vervreemd: II
7. Van De Meute Vervreemd: III
8. De Dwaas Komt Voor De Redder

Laatst vertelde iemand mij dat haar dochter trompet speelt, en dat ze het zo jammer vindt dat het meisje geen saxofoon heeft gekozen. Ik vond het toen al jammer dat de trompet niet zo gewaardeerd wordt, maar na het horen van Geen Weg Uit is dat gevoel nog vele malen versterkt. Het prachtige geluid van het koper past zó goed in de atmosferische black doom metal van Dystopia. In mijn optiek is het juist dat warme en melancholische, soms zelfs bombastische, geluid dat de nieuwe plaat van Dystopia het doomige tintje geeft. Het hele geluid bevalt me sowieso goed! De vocalen overheersen niet, maar nemen hun rechtmatige plek in het verhaal. Zowel grunts als clean passen bij de sfeer, grunts zijn minder goed te verstaan dan de cleane delen. Instrumentaal is het ook een puik stukje werk!

Het album kent drie delen. Razernij en Van De Meute Vervreemd zijn verdeeld in, tja, wat zullen we het noemen, hoofdstukken? De vier delen van Razernij vormen duidelijk een verhaal met terugkerend thema, ook muzikaal. Je hoort de razernij opbouwen en uitmonden in een soort wanhopige uiting van kwaadheid. In Van de Meute Vervreemd, een driedelig epos, wordt mooi gebruik gemaakt van een meerstemmige zanglijn die wordt doorkruist door een emotionele grunt. Heel knap trouwens, om in een grunt een andere emotie dan boosheid te vangen. Het volledig instrumentale laatste nummer vormt een goed opgebouwde afsluiter. Het album in zijn geheel zet een lekker duister sfeertje neer, zonder dat het gemaakt wordt.

Wat me nog niet helemaal duidelijk is, is of het hele album ook een samenhangend verhaal vormt. Ik vermoed van wel, omdat het muzikaal van begin tot eind een belevenis is. Omdat ik de teksten niet allemaal kan verstaan weet ik het toch niet zeker.

Ik heb Dystopia een aantal jaren geleden eens live mogen aanschouwen op een bandjes-battle, en was toen ook erg onder de indruk van de sfeer die de band live neerzette. Met een paar gloeilampen wisten zij direct een punt te maken. Met het nieuwste album Geen Weg Uit laat Dystopia horen ook in geluid nog steeds in staat te zijn een hele gave sfeer neer te zetten.

Cees de Wit - Drums

Dennis Onsia - Vocals, Guitars

Bob van Deutekom - Bass, Vocals

Rick Jongman - Guitars, Vocals

Thomas Cochrane - Guitars, Trumpet, Trombone, Vocals