Loading...

Fimir - Tomb Of God

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-10-2021

Tracklist

01. One Eyed Beast
02. Horde Of Crows
03. White Wolf
04. Obsidian Giant
05. Temple Of Madness
06. Mausoleum Craft

Fimir lijkt een nieuwe band, maar is eigenlijk te beschouwen als een voortzetting van Church Of Void. Toen die band er in 2018 mee ophield vormden vier van de vijf bandleden Fimir - de drummer startte z'n eigen project op. Deze band debuteerde in de zomer met hun debuutalbum Tomb Of God.

Net als Church Of Void speelt ook Fimir geen pure doom metal, maar eerder een opgefokte versie daarvan. Sowieso heb ik vaak het idee dat Finse bands de dingen net wat anders doen. Het zal iets te maken hebben met de afzondering of zo, de afkomst van de bevroren woestenijen van het land, waardoor ze hun tijd kunnen steken in creativiteit.

Tomb Of God bevat zes zware kosmische nummers die worden ontketend in een boeiende mix van toch wel enigszins uiteenlopende stijlen. Invloeden van klassieke doom metal zijn slechts spaarzaam aanwezig. Op het moment dat wel een volbloed doomriff wordt ingezet, zoals bijvoorbeeld in het heerlijke Temple Of Madness, vind ik Fimir op z'n best. Kwestie van smaak misschien, maar ik vind dit de band erg goed passen.

De metal van Fimir is weliswaar aardedonker, maar laat dus net zo goed elementen uit andere substijlen horen. Zo vind ik bijvoorbeeld White Wolf zelfs behoorlijk zwartgeblakerd. Aan de andere kant horen we zo af en toe wat ambient soundscapes voorbij komen, en uiteraard een heerlijke beklijvende occulte atmosfeer. Wanneer je bijvoorbeeld White Wolf en daarna het relaxte Obsidian Giant hoort, kun je je bijna niet voorstellen dat hier een en dezelfde band aan het werk is.

Ook is fuzz een voornaam element in de muziek van Fimir, die daarmee ook wel een stoner-vibe krijgt (Obsidian Giant). Daarnaast kan ik de eigenwijze rock / punk-houding die ik bij Church Of Void al constateerde ook hier nooit helemaal wegdenken - dat begint eigenlijk al met opener One Eyed Beast, dat naast lekker gruizige riffs en een psych-vibe, een net iets te opgefokt tempo laat horen. Dan wordt het bij vlagen wel erg rauw en koppig. Afsluiter Mausoleum Craft is dan weer een goed voorbeeld van het kosmische, bijna psychedelische aspect dat Fimir ook nog in zich heeft.

Veelomvattend, zeker, maar gelukkig is Tomb Of God toch ook wel coherent. De atmosfeer houdt de boel bij elkaar, zodat de muzikanten zich kunnen uitleven in een diversiteit aan subgenres. Het is even wennen, maar onder de streep blijft er een album over waar ik meer dan genoeg van kan genieten, met name dankzij de wat vervreemdende, soms psychedelische atmosfeer.

Hannu Oksanen - Bass

Adolf Darkschneider - Guitars

Markus Pirkkalainen - Vocals

Jyri Vahvanen - Guitars

H. Wizzard - Drums