Loading...

Havok - V

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-05-2020

Tracklist

01. Post-Truth Era
02. Fear Campaign
03. Betrayed By Technology
04. Ritual Of The Mind
05. Interface With The Infinite
06. Dab Tsog
07. Phantom Force
08. Cosmetic Surgery
09. Panpsychism
10. Merchants Of Death
11. Don't Do It

Havok is de thrash metal formatie uit Denver, Colorado, Verenigde Staten, opgericht in 2004. Debuutalbum Burn verscheen in 2009, wij bij WingsOfDeath maakten kennis met de band ten tijde van EP The Point Of No Return, terwijl het voorlaatste album Conformicide hier ook goed ontvangen werd. Op 1 mei verscheen V, het logisch getitelde vijfde album van de band.

Op V maakt de band duidelijk dat niet blindelings wordt voortgezet op de ingeslagen weg. We horen technisch verzorgde, zeer strakke thrash metal, met een voorname rol voor de basgitaar; ondanks dat die positie alweer een nieuwe invulling heeft gekregen. Minder funky of jazzy, maar nog altijd lekker swingend, en sowieso zeer aanwezig (Betrayed By Technology). Door het sterke spel in elk geval een pluspunt in mijn beleving, zonder dat de virtuositeit deze keer overdreven wordt. Pakkende tracks in plaats van muzikale hoogstandjes, ik denk dat menig thrash-liefhebber dat wel zal kunnen waarderen.

Raakvlakken zijn er wat mij betreft met vooral Megadeth, Flotsam And Jetsam, Sacred Reich en Death Angel: in de basis heerlijke standaard thrash, waar dan wat liflafjes en tierlantijntjes aan toe zijn gevoegd. Al doet de muziek soms ook wel aan Metallica ten tijde van And Justice For All denken (Post-Truth Era, Ritual Of The Mind) maar dan met een beter geluid. Havok is wel een band van de kersen op de taart die er voor zorgen dat de muziek er net wat meer uitspringt vergeleken met veel collega's, met net iets meer een eigen smoel. Agressie en energie spatten er in elk geval van af, zo horen we ook af en toe een toefje crossover doorsijpelen in de vlottere tracks.

Toch durft Havok nog altijd te experimenteren, dat komt op de tweede albumhelft goed naar voren. Afwijkende tracks - niet alleen qua lengte - als intermezzo Dab Tsog, Panpsychism en (de lange, sterk groovende afsluiter) Don't Do It maken duidelijk dat Havok meer wil dan het afstruinen van gebieden die velen hen al zijn voorgegaan. Het geeft V in elk geval een meerwaarde ten opzichte van de bands die inderdaad 'alleen maar' standaard thrash spelen. Ik denk dat V een stuk gemakkelijk z'n weg naar de liefhebbers gaat vinden dan z'n voorganger. En terecht!

David Sanchez - Zang, gitaar

Reece Scruggs - Gitaar

Pete Webber - Drums

Brandon Bruce - Bas