Loading...

Hypervolume - Conceive

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 28-12-2020

Tracklist

01. Fire
02. Orbit
03. Before
04. Sun
05. Edge
06. Escape
07. Wicked
08. Sea

Als relatief nieuwe act (opgericht in 2018) is Hypervolume een audio-experiment uitgevoerd door twee mensen wier talenten zijn gesmeed in de smeltkroezen van de zware muziekscene van Chicago. Deze deskundige alchemisten combineren doom, death en thrash metal met elementen van psychedelica, punk, maar ook sludge en post-genres in een poging om een ​​geheel eigen intense ervaring te creëren. Conceive is het debuutalbum.

A. Human gebruikt zowel een duizelingwekkende verscheidenheid aan gitaren, versterkers en effecten, als ook vergelijkbare vocale effecten om een ​​spervuur ​​van riffs te creëren die worden aangewakkerd door de percussieve aanval van Chicago's meest productieve drummer Fabian A. Op papier lijkt het misschien wat eendimensionaal, 'alleen maar' gitaren, drums en de menselijke stem, maar dit duo weet daar verrassend veel variatie in aan te brengen. De basgitaar zou je kunnen missen, maar genoemde effecten maken dit min of meer wel goed.

Ik ben op zich wel bekend met dit concept, en verwijs hierbij graag naar het Belgische duo van SardoniS, dat in mijn belevingswereld hiervoor een soort van blauwdruk heeft neergelegd. De kunst is om met een beperkt instrumentarium toch te boeien en te overtuigen. Ik denk dan juist dat uit die 'beperking' de creativiteit ontstaat om te doen wat precies dan - en ook hier - gebeurt.

Daarmee is Conceive een interessant album gebleken. Aan de ene kant was het daadwerkelijk nogal eendimensionaal met alleen vage gitaren, drums en af ​​en toe wat zang. Aan de andere kant was het enorme aantal riff-veranderingen verbijsterend, al is (te?) vaak het open E-akkoord gebruikt als basis voor die enorme hoeveelheid riffs. Ook de zang was best indrukwekkend met een gepassioneerde inzet. Liefhebbers van avontuurlijke heavy rock, stoner en aanverwanten mogen deze band zeker eens gaan checken!

A. Human - Guitars, grunts

Fabian A. - Percussion