Loading...

Iced Earth - Enter The Realm

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 12-04-2019

Tracklist

01. Enter The Realm
02. Colors
03. Nightmares
04. To Curse The Sky
05. Solitude
06. Iced Earth

Op 12 april 1989 maakte de wereld kennis met de muziek van Iced Earth, middels het verschijnen van hun eerste en enige demo, Enter The Realm. Op dezelfde dag, precies dertig jaar later, wordt het kleinood ter viering van dit jubileum opnieuw uitgebracht, maar dan naar de maatstaven van de tegenwoordige tijd. Nuclear Blast voorziet in een release op CD, diverse vinyl-varianten, en uiteraard ook via de digitale kanalen.

Nog niet zo lang geleden konden we al kennis maken met de muzikale basis van Iced Earth middels de release van stokoud materiaal van toen de band nog Purgatory heette. Enter The Realm laat horen dat de muziek van Iced Earth toen al in de maak was. Al zou het nog wel even duren voordat de naam van de band definitief gevestigd zou worden in de (Amerikaanse) heavy metal-annalen. Overigens zouden van de zes tracks van deze demo er ook vier op debuutalbum Iced Earth terecht komen. Met terugwerkende kracht kan Enter The Realm een historische release genoemd worden, op dat moment zal dat toch niet het geval geweest zijn denk ik zo.

Het interessante aan een heruitgave is natuurlijk eventueel extra materiaal dat toegevoegd kan worden. Het is misschien nog wel de grootste tegenvaller dat daar in dit geval niks mee is gedaan. Natuurlijk, de opnames zijn wat opgekalefaterd, het artwork is erg fraai gemoderniseerd, maar verder laat deze heruitgave helemaal niets extra's zien of vooral horen. Een gemiste kans in mijn beleving.

Natuurlijk, met de muziek zelf is helemaal niks mis. Vanaf het prille begin is goed te horen dat deze band een behoorlijke eigen stijl heeft. Krachtige metal, ergens tussen heavy, power en thrash metal in; voorzien van spetterend gitaarwerk en emotievolle vocalen. Niet vernieuwend, maar wel zeer authentiek, en een herkenbaar stempel. Zo is het nummer Iced Earth nog altijd een klassieker binnen het band-oeuvre, die het ook in de live-set nog altijd goed doet. Ook Colors mag tot de betere tracks gerekend worden.

Ik vind deze re-release zeker te rechtvaardigen, maar vind het vooral jammer dat er, buiten de diverse formats, niets aan extra's te beleven is. Juist dat kan mogelijke kopers in deze tijd over de streep trekken om tot aanschaf over te gaan. Nu blijft er waarschijnlijk zoiets hangen van: ik heb die paar nummers al.

Gene Adam - Vocals

Randy Shawver - Guitars

Jon Schaffer - Guitars, Vocals

Dave Abell - Bass

Greg Seymour - Drums