Loading...

Kwade Droes - Met Onoprechte Deelneming

Gepost in Reviews door Edwynn op 19-09-2023

Tracklist

01. Verkeerde Preek
02. Synode Van Satan
03. Na De Gestoorde Uitvaart
04. Duivelsindrijving

Met terugwerkende kracht ploeg ik mij door de braaksels van het al dan niet ter ziele zijnde orkest dat onder de banier van Kwade Droes zijn korte strijd met de bovenwereld voerde.

Met Onoprechte Deelneming moest als zwanenzang gelden alvorens de band ter aarde besteld mocht worden, ware het niet dat er vorig jaar nog een hatelijke groet vanuit gene zijde verscheen. Enfin, Met Onoprechte Deelneming is een apart verhaal dat geldt als een brok zwartmetaal dat met vleeshaken aan uitstekende ledematen is opgehangen op een dorre vlakte, waar het ten prooi mag vallen aan aasgieren die een week niet gegeten hebben. De restjes kunnen dan door krioelende insecten, parasieten en ander kruipgespuis verorberd worden. Kwade Droes is als een zonderlinge doch boosaardige landloper die geen water wenst te gebruiken om het in vunzigheid gehulde lijf mee te wassen.

Het resulteert in vier in ontbinding zijnde akten van een smeersymfonie waar woeste uitspattingen gekoppeld worden aan slepende uitingen van wanhoop en een enkele bezwerende dan wel kwaadaardige toon. Dat laatste uit zich voortreffelijk via de Synode Van Satan. Het morrende duivelsgebroed kan de zwartgeblakerde tengels aflikken bij deze oproep van deze onheilsprofeten. Zeurderige tonen doorklieven de stevig doorstampende basis om een schizofrene sfeer neer te zetten.

Het meer ingetogen Verkeerde Preek is dan al voorgegaan als een voorzichtige mars waar zwerende blaren en etterende puisten langzaam gemasseerd worden om tot een onsmakelijke uitbarsting te komen. De giftige vocalen lijken vanuit een diepe echoput te komen en laten de wanhoop versterkt weerklinken.

Kwade Droes put uit de declamaties van de oude Burzum en Darkthrone en kneedt er een eigengereide smurrie van, die hier en daar aan een op hol geslagen Urfaust doen herinneren. De relatief lange exercities stoten af en grijpen aan in hun wrede ontoegankelijkheid om uiteindelijk toch de onvermijdelijke wurggreep toe te passen. Dat was in elk geval wat mijn persoon bewoog om nog eens een paar keer op de afspeelknop te drukken om deze doodscantaten nog eens door de zwartgeblakerde crypte waarin ik resideer te laten galmen.

Voor wie graag wentelt in gorigheid en waanzin kan het werk van Kwade Droes dan wel Met Onoprechte Deelneming in het bijzonder zeker een aanrader zijn.