Loading...

Malevolent Creation - The 13th Beast

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-02-2019

Tracklist

01. End The Torture
02. Mandatory Butchery
03. Agony For The Chosen
04. Canvas Of Flesh
05. Born Of Pain
06. The Beast Awakened
07. Decimated
08. Bleed Us Free
09. Knife At Hand
10. Trapped Inside
11. Release The Soul

In 1991 verscheen het debuutalbum van de Amerikaanse band Malevolent Creation. Florida en Roadrunner zijn dan vervolgens de twee termen die aanduiden in welke hoek we de band kunnen plaatsen. Tijd-, genre-, en staat-genoten als Obituary, Cannibal Corpse en Death zijn al lang niet meer weg te denken uit de old school death metal scene, waar Malevolent Creation toch altijd meer de undergroundstatus heeft behouden, dan wel ondergewaardeerd is gebleven. Het toepasselijk getitelde The 13th Beast mag proberen daar verandering in te brengen.

Maakte ik tijdens mijn bespreking van de voorganger nog verheugd gewag van de terugkeer van brulboei Brett Hoffmann, moet ik nu helaas meedelen dat de man inmiddels is overleden aan kanker. Dit nieuwe album is dan ook nadrukkelijk aan hem opgedragen. Aan Lee Wollenschlaeger (Throne Of Nails, Imperial Empire) de ondankbare taak om de job als vervanger op zich te nemen. Bezettingsperikelen horen sowieso bij deze band, dat wordt hiermee weer in extremis bewezen. Gitarist Phil Fasciana is opnieuw enig origineel bandlid; ook de ritmesectie is maar weer eens vernieuwd.

Uiteindelijk maakt dat voor het totaalplaatje, het eindresultaat, niet zo veel uit. Gezien de ervaring mag je verwachten dat Malevolent Creation met hun dertiende album opnieuw met kwaliteit voor de dag komt. Dat durf ik direct te bevestigen, The 13th Beast is met recht een beest van een album. De compromisloze death metal klinkt als vanouds; deze band is op z'n best wanneer er ongecompliceerd mag worden gebeukt, gestampt en gegrooved. De vocalen van nieuwkomer Wollenschlaeger passen (helaas) prima bij het eentonige karakter van deze muziek; de juiste man op de juiste plaats.

Slechts zeer subtiele variatie is waarneembaar in spaarzame breaks naar afwijkende ritmes en tempo's, en slim geplaatste korte gitaarsolo's (Mandatory Butchery, Born Of Pain, Decimated, afsluiter Release The Soul) maar het overgrote deel van het materiaal moet het toch echt hebben van het betere hak- en beuk-werk. En wanneer je daar liefhebber van bent is daar ook helemaal niks mis mee lijkt me zo.

Opnieuw geproduceerd door Dan Swanö vind ik echter wel dat - net als op de voorganger - iets te veel van het rauwe karakter van deze muziek is weggepoetst. De death metal van Malevolent Creation mag van mij net een tikje viezer, smeriger, lomper dan wat we hier krijgen voorgeschoteld. Ok, die productie is strak en eigentijds, maar vind ik persoonlijk net iets te netjes. Verder niets dan lof voor deze volhouders!

Phil Fasciana - gitaar

Lee Wollenschlaeger - zang, gitaar

Philip Cancilla - drums

Josh Gibbs - bas