Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Monuments - Phronesis

Gepost in Reviews door Peter van der Wielen op 21-12-2018

Tracklist

01. A.W.O.L.
02. Hollow King
03. Vanta
04. Mirror Image
05. Ivory
06. Stygian Blue
07. Leviathan
08. Celeste
09. Jukai
10. The Watch

Sinds hun debuut in 2012, Gnosis, is er wel weer het een en ander gebeurt met dit Engelse gezelschap. Voortgekomen uit Fellsilent, ook Tesseract is hieruit ontstaan, is alleen John Brown nog over gebleven. Momenteel bestaat de band dan ook uit John Brown (gitaar), Olly Steel (gitaar), Chris Baretto (zang), Adam Swan (bas) en Daniel Lang (drums). Muzikaal is er verder weinig veranderd.

Na het uitbrengen van The Amanuensis heeft de band twee jaar rond getoerd ter promotie van deze plaat. In de periode die volgt is John Brown begonnen met het schrijven van nieuwe nummers. Een van de eerste nummers die hij schreef was Stygian Blue, wat schijnbaar ook gebeurde in een van de moeilijkste periodes in zijn leven. Nadat hij deze verwerkt had is hij verder gegaan met schrijven. Om een goede titel te vinden als naam voor het nieuwe album reide hij af naar Griekenland. Daar vond hij een woord wat scenario's beschrijft waar we allemaal voor staan. Een soort van geleerd iets. Dat woord is Phronesis.

De plaat opent met A.W.O.L. dat begint met een elektronisch intro, gevolgd door een metalcore schreeuw. Chris Baretto, de nieuwe zanger, laat zich meteen van zijn meest gevarieerde kant horen, zowel zijn schreeuw als zijn cleane zang klinken overtuigend. Dat John Brown is gegroeid als songwriter is over heel de plaat te horen, ook dat hij zijn problemen in de teksten heeft verwerkt. Dat gelukkig niet alles in dezelfde versnelling hoeft is goed te horen in Mirror Image; als Vara’s Vuurwerk of Stampij nog te horen waren op de nationale radio, dan zou dit nummer hier regelmatig te horen zijn.

Om alle nummers te voorzien van informatie gaat me vaak te ver, nu ook. Ga maar gewoon luisteren, ik zet hem in mijn top 10 jaarlijst!

Chris Barretto - Vocals, Saxophone

John Browne - Guitar

Olly Steele - Guitar

Adam Swan - Bass

Daniel 'Lango' Lang - Drums