Loading...

Sacrilege - The Court Of The Insane

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-10-2019

Tracklist

01. Celestial City
02. Lies
03. The Court Of The Insane
04. Bring Out Your Dead
05. Depression
06. No Bequeath
07. The Prophet
08. Unhinged Mind
09. I Can Hear The Silence
10. Ride Free

Vier jaar geleden was ik niet echt enthousiast over de twee albums die ik van de NWOBHM-band Sacrilege voorgeschoteld kreeg. Vier jaar later is er blijkbaar een nieuw album van de band, The Court Of The Insane. Echt enthousiast ben ik op voorhand niet, maar ach, wie weet overtuigt de band me deze keer wel. Uiteraard geef ik ze die kans.

Het materiaal op deze nieuweling sluit naadloos aan op eerder werk van Sacrilege. Old school heavy metal, vaak wat trager of midtempo, met veel ruimte voor het melodieuze gitaarwerk, waarbij vooral de solo's in positieve zin opvallen. De songs zijn van het niveau middelmaat, echt opvallend of beklijvend zeker niet. De muziek luistert uiteraard lekker weg; de oubollige stijl is in een wat mager productioneel jasje gestoken, maar toch zo veel mogelijk eigentijds.

Heel veel variatie heeft de band niet te bieden. Sacrilege houdt nog altijd van de voor dit genre relatief lange composities, nummers van zes minuten of nog iets langer zijn geen uitzondering. Het positieve daaraan is dat de soms wat trage opbouw verpakt is in een wat duistere, aan doom rakende atmosfeer. Denk daarbij ter vergelijking aan bands als Pagan Altar en Angel Witch; maar dan helaas wat minder spannend. Ook wordt regelmatig het toetsenbord ingezet, in een poging om wat extra sfeer toe te voegen.

Heel kort zijn er atmosferische momenten die doen denken aan Black Sabbath ten tijde van Heaven And Hell, en ook een beetje Dio. Deze fragmenten zijn vaak maar kort, maar het zijn wel de stukjes die me het meest aanspreken. Ik heb nou eenmaal een zwak voor dit soort muziek, dus die passages koester ik als spaarzame en summiere hoogtepuntjes binnen een zich verder traag voortslepend album.

Het maakt nummers als Celestial City, titelnummer The Court Of The Insane, No Bequeath en Unhinged Mind in elk geval de moeite waard om even te beluisteren. Maar zoals gezegd, nummers die echt beklijven vervaardigt Sacrilege niet. Ik begrijp hun stijl en insteek, maar het mag zeker wat spannender allemaal.

Bill Beadle - Guitars, Vocals, Keyboards

Jeff Rolland - Bass Guitar

Neil Turnbull - Drums

Eddie Webb - Guitars

Paul Macnamara - Guitars