Loading...

Sojourner - Premonitions

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-06-2020

Tracklist

01. The Monolith
02. Eulogy for the Lost
03. The Apocalyptic Theater
04. Talas
05. Fatal Frame
06. The Deluge
07. Atonement
08. The Event Horizon

Sojourner is een internationaal gezelschap, met leden uit Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en zelfs een Italiaan. Onder aanvoering van multi-instrumentalist, geluidstechnicus en producer Mike Lamb (samen met zijn vrouw Chloe Bray) is de band actief sinds 2015. Premonitions is hun derde album, en mijn kennismaking met de muziek van dit bonte gezelschap.

Zo divers als de samenstelling van de makers is, zo gestileerd is hun muziek. Hoewel de aankondiging van episch-atmosferische black metal met folkloristische elementen me deed voorbereiden op stevig werk, vind ik de muziek weliswaar enorm atmosferisch, maar nauwelijks echt heavy. Van black metal is niet echt sprake, eerder een vorm van melodieuze extreme metal, met een lichte folk / pagan-insteek, en een milde doomy ondergrond.

Wat dat laatste betreft behoren een af en toe voorbij komende fluit (de zogenaamde tin whistle), toetsen (waaronder ook piano), stijlvolle dameszang en de sporadische inzet van een symfonisch accent tot het behoorlijk ingetogen repertoire. Ik vind dit vooral muziek om heerlijk bij weg te dromen, en wordt op geen enkele moment verrast door een brute passage. Laat dat dan maar het minpunt zijn van Premonitions: het gebrek aan dynamiek en serieuze afwisseling. Op Fatal Frame na is er op de hele plaat bijvoorbeeld geen blast te bekennen.

Desalniettemin vind ik genoeg van mijn gading op het album, waarbij vooral de dromerige, wat druilerige, naar doom neigende aanpak me enorm aanspreekt. De redelijk lange composities vervelen me geen moment, de vermeende langdradigheid ervaar ik als verdiende rust, ik laat mij graag meeslepen in de trage, slepende passages (zoals van afsluiter The Event Horizon bijvoorbeeld). Zweverig, soms zelfs bijna hypnotiserend (die pakkende melodieuze gitaarleads) vind ik wel termen die hier bij passen. De video bij het epische The Deluge is wel zo'n beetje het beeld dat je je kunt voorstellen bij deze atmosferische klanken: de weidsheid van fraaie landschappen.

Zonder nou echt van een uitzonderlijke verrassing te willen spreken - wat Sojourner doet is op zich niet nieuw of bijzonder - heb ik genoten van Premonitions. De visie van de makers op epische, atmosferische metal laat ik mij graag smaken, al mis ik wel een sporadisch opkomende uitbarsting. Iets meer dynamiek zou de plaat wat spannender maken, al mag wat mij betreft de nadruk altijd op de weelderig-dromerige atmosfeer blijven.

Mike Lamb - Guitars, Piano, Keyboards

Chloe Bray - Guitars, Tin Whistle, Vocals

Emilio Crespo - Vocals

Mike Wilson - Bass Guitar

Riccardo Floridia - Drums