Loading...

Solar Flare - Solar Flare [reissue]

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-06-2023

Tracklist

01. Medieval
02. Under the sun
03. Born to Burn
04. Pharaoh
05. Nous Sommes
06. Taken to the other side
07. World in my head

Hey, Solar Flare, dat komt me bekend voor, dacht ik toen ik deze promo voor me kreeg. En dat blijkt te kloppen, want hun zelfgetitelde debuutalbum verscheen en besprak ik precies drie jaar geleden. Sindsdien verscheen geen nieuw materiaal van deze Amerikaanse heavy metalband. Maar nu dus wel een opnieuw gemasterde en gemixte versie van dat debuut. Dus kan ik het simpelweg houden bij hetgeen ik drie jaar geleden schreef:

Tegenwoordig zit vooral de extreme metalscene in Ohio vol met subgenre-diversiteit, daarbij is de klassieke heavy / power metal een ondergeschoven kindje. Deze afdeling neemt de vijfkoppige bemanning van Solar Flare op zich, wiens zes jaar hard werken een zelfgetiteld debuutalbum heeft opgeleverd. Daarvoor was Solar Flare vooral een live-band, die voor uiteenlopende namen als Anthrax, Sonata Arctica, Crobot en Joe Lynn Turner opende. De eigen stijl van de band laat invloeden horen van beide kanten van de vijver, gedreven door de jaren '80, en combineert Europese kracht en flair met Amerikaanse snelheid en rock-attitude.

Het openingssalvo Medieval begint meteen met traditionele heavy metal riffs en Euro-stijl synthesizers (met dank aan de Noorse gast-toetsenist Peter Danielsen), die je enigszins op het verkeerde been zetten. Overigens horen we die toetsen na deze eerste track ook niet meer terug, zodat we ons op de oudschoolse, NWOBHM-getinte heavy metal kunnen richten. Direct horen we de charme van een eigen beheer-productie, alsmede van die authentieke stijl en sfeer. De heavy metal uit de beginjaren '80 rammelde immers ook zo her en der, diezelfde wat rommelige aanpak horen we hier ook weer terug.

Pluspunt hier is de chemie tussen de beide gitaristen Mark Greene en Garian Perry, die zeker in de twin-gedeeltes in helemaal niets aan een Amerikaanse band doen denken. Tracks die dat wel doen zijn het zwakke, obligate Taken To The Other Side (te geforceerd gericht op de radio of instant succes) en de semi-ballade World In My Head. Wanneer dat bedoeld is met de typisch Amerikaanse attitude had de band juist dat achterwege mogen laten wat mij betreft.

Frontman Ethan Jackson staat z'n mannetje, die met zijn klassiek geschoolde stem vooral overtuigt in de categorie meezing-refreinen. Het is eigenlijk precies het soort zang dat je bij deze muziek verwacht. Luister maar eens naar Pharaoh, waarin de gehele band het beste van zichzelf laat horen. Het is vooral het naturel, warme geluid waarmee Solar Flare mij weet te pakken. De charme en authenticiteit stralen er van af, net als energie en spelvreugde. Vuist in de lucht, headbangen en meedoen!

Ethan Jackson - vocals

Mark Greene - guitars

Garian Perry - guitars

Cody Bowling - bass

Jordan Cavalaris - drums