Loading...

Teitan - Vákuum

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-09-2021

Tracklist

1. The Grinding Teeth of the Wheel of Time
2. I Become the Lunar Sky
3. Je Vois la Fin
4. Metempsychosis
5. Description of the Passing

Eind 2018 schreef ik dat Teitan nog niet klaar was, en met de release van Weight Of The Void het verhaal tot een bevredigend einde wilde brengen. Echter stopt het daar nog altijd niet. Anno 2021 is Teitan het eenmansproject van Devi Hisgen, inmiddels gewoon onder eigen naam, en staat er een nieuwe release op stapel: Vákuum. Devi staat bekend om het maken van experimentele en donkere muziek voor elk project waar hij bij betrokken is, zie daarvoor bijvoorbeeld ook Cthuluminati.

Door meer dan tien jaar in black metalbands te spelen en te schrijven, waren Devi's songschrijfvaardigheden meer dan bekwaam. Zelf opnemen was echter nog steeds een beetje een uitdaging, dus in de daaropvolgende jaren trainde Devi om alle instrumenten zelf op te nemen en te produceren en schreef hij een paar nummers die hij verborgen hield. Vervolgens begon hij te schrijven voor Vákuum. Toen deze EP klaar was, remixte en masterde Devi Weight Of The Void en bracht het album alsnog uit, gevolgd door een single genaamd Shadowlord - waarvan ik het jammer vind dat die niet ook op deze nieuwe schijf vertegenwoordigd is, qua sfeer zou dat best passen denk ik.

Met Teitan keert Devi in de basis min of meer terug naar zijn muzikale roots, waarin elementen van drone en ambient worden geïmplementeerd in zeer intense black metal. In de praktijk heb ik de indruk dat de muziek van deze oorspronkelijke black metalband aardig richting het duistere en psychedelische geluid van Cthuluminati aan het schuiven is. Dat geldt dan wat mij betreft vooral voor afsluiter Description Of The Passing, waarin samples verwerkt zijn, en dat enigszins in Oosterse sferen gedompeld lijkt te zijn. Een andere vergelijking met Cthuluminati betreft het schrijven van verhaaltjes over duistere, wetenschappelijke theorieën en obscure filosofie. Ik hoop echt dat beide bands / projecten naast elkaar kunnen blijven bestaan met elk hun eigen muzikale basis.

Naarmate Vákuum vordert wordt de muziek almaar experimenteler en donkerder. Van de stampende black-uitbarsting The Grinding Teeth of the Wheel of Time, en het grimmige en al even zwartgeblakerde I Become the Lunar Sky (waarin we al de eerste psychedelische elementen horen) gaan we via het wat chaotische Je Vois La Fin naar het meest experimentele blok met de laatste twee tracks. Ok, Metempsychosis laat nog wel een herkenbare songstructuur horen, maar is qua invulling enorm divers. Black metal is de nog altijd acceptabele basis, en de compositie is echt enorm gelaagd. Er gebeurt behoorlijk veel waardoor je misschien wordt afgeleid, ikzelf focus me vooral op de sfeer.

Afsluiter Description of the Passing is het best te beschouwen als een soundscape, een collage van (ook vocale) samples en effecten, vermengd met ingetogen instrumentarium. En vooral heel veelzeggend voor wat de maker voor ogen heeft met zijn muziek. Dat denk ik tenminste. Want misschien nog wel meer dan de andere tracks gaat het hier vooral om de sinistere atmosfeer, waar je deels je eigen invulling aan kunt geven. Vákuum blijkt voor mij vooral een EP die prikkelt, nieuwsgierig maakt. Geen hapklare brok muziek, maar een reis, een zoektocht, naar een nog onbekende bestemming.

Devi Hisgen - alle instrumenten, vocalen, effecten