Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Tortorum - Extinctionist

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-08-2012

Tracklist

01. Aeonscourge
02. In Pestilence Majesty
03. Grace of Hatred
04. All Mercy Devoured
05. Kindling the World Conflagration
06. Fucking Worthless
07. Gloria in Extinction
08. Mother Infirmity
09. For the Ruin of All

Tortorum is het project (band?) van de heren Skyggen en Barghest, als zodanig afkomstig uit Noorwegen, hoewel beide heren een ander land van komaf hebben. Ik begon met project, omdat het hier te bespreken album Extinctionist het eerste wapenfeit is van Tortorum, en genoemde heren er een druk muzikantenbestaan op na houden in andere bands. Dat betekent in elk geval wel dat beide muzikanten de nodige ervaring in de bagage hebben.

Tijd om dit onvervalst potje Noorse black metal de gehoorgangen te laten teisteren (en waarschijnlijk ook de buren die in de tuin zitten, maar dat is een heel ander verhaal). De albumtitel Extinctionist laat qua instelling en thematisch niets aan duidelijkheid te wensen over. Geen menslievende taferelen hier.

De sterk gespeelde black metal is een mengeling van ubersnelle stukken, midtempo, maar net zo heavy 'rust'passages, en elementen van klassieke heavy/thrash metal (In Pestilence Majesty). Vooral in korte stukjes waarin je voornamelijk de gitaar hoort vallen die me op. Ook is er wel eens een 'hoempa' passage te horen, die een beetje doet denken aan death/grind (Fucking Worthless). Dit geeft een extra stukje afwisseling, die de vaak brute, maar zeer snelle passages goed kunnen gebruiken. Luister maar eens naar (het begin van) Grace Of Hatred, dat zou je bijna toegankelijk kunnen noemen.

De productie is sober, zoals het 'echte' black metal betaamt, maar wel eigentijds. Geen bewust ondergeproduceerde galmen, gepiep en gekraak, maar gewoon krachtig en helder. Gaandeweg het album kom ik er steeds meer achter hoe prettig het is dat er gekozen is voor de nodige afwisseling, in plaats van in een enkel tempo maar door te beuken. Extinctionist kan ik gewoon in een keer uitluisteren, wat me vaak bij black metal albums niet lukt vanwege de eentonigheid.

Wat ik wel een beetje eentonig vind zijn de vocalen. Hoewel behoorlijk krachtig had daar wat mij betreft ook wel iets meer afwisseling in gemogen. Tja, en verder zal ook originaliteit wel een heikel puntje blijven, want Tortorum biedt op dit album geen nieuwe inzichten. Maar ja, wie dat verwacht moet ook geen album gaan beluisteren dat is volgerost door ervaren rotten in dit vak. Van wat ik ken binnen het genre komt Gorgoroth behoorlijk in de buurt. Van de ander kant is dat dan weer een open deur, want zowel Skyggen als sessiedrummer Erik ma(a)k(t)en deel uit van die band. Hoe dan ook, ik kan hier vanwege de variatie die het album biedt prima naar luisteren.