Loading...

WarCall - Invaders

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-02-2018

Tracklist

01. Mission Commando
02. Riding with Zombies
03. Bully Bastard
04. Mass Extinction
05. The Man Who Suffers
06. Fight Back
07. Black Panther
08. Through the Dusk
09. Para Bellum
10. Alien Forces

Het Canadese WarCall zou je bijna oudgedienden in de scene kunnen noemen. Deze band werd al in 1997 opgericht, al heette die toen nog Plan B. Onder die naam verschenen in de jaren 2003-2005 wat demo's en een EP, voordat in 2007 de naam werd veranderd naar WarCall. Onder die nieuwe naam is de band inmiddels toe aan het vierde album: Invaders.

Ik vind het opvallend dat ik nog nooit van WarCall gehoord had, gezien de staat van dienst, en het gegeven dat de band ook regelmatig in Europa heeft gespeeld. En dan spelen ze een makkelijk in het gehoor liggende metal-variant ook nog. Ik denk dat die het beste te omschrijven is als een catchy mix van een klein beetje melodeath, vooral veel thrash, maar ook klassieke heavy, power en speed metal. Daarnaast zorgt de langjarige ervaring van de heren muzikanten er voor dat het muziektechnische gedeelte zeer goed verzorgd is.

Mission Commando trapt de boel af en blijkt een van de meest melodie-gedreven nummers op het album - samen met Para Bellum (hallo NWOBHM) richting het einde van het album. De pakkendheid overtuigt wel, maar het mag van mij wel wat pittiger en smeriger, en vooral met wat meer afwisseling. Ik word met Riding With Zombies op m'n wenken bediend. Lekker fel, beukend, en met leuke breaks. Eigenlijk klinkt dit een beetje als een primitieve Metallica, zeker wanneer Bully Bastard even later met dat klassieke blikken snare-geluid op de proppen komt.

Nummers als Black Panther en Through the Dusk refereren denk ik nog wel best aan dat old school speedy heavy metal-geluid. Zoals gezegd een beetje primitief klinkend qua geluid en sfeer, maar toch volwassen qua invulling en songwriting. Niet alle nummers op Invaders vind ik even sterk (Mass Extinction en Para Belllum klinken me bijvoorbeeld weinig geïnspireerd in de oren) maar toch heb ik wel genoten van de kennismaking met WarCall. Invaders is een lekker onderhoudend album, dat zeker door de old school-liefhebber gehoord mag worden.

Jonathan Gourdeau - bas, zang

Mathieu Simard - gitaar, zang

Phil - drums