Loading...

Painted Black - Cold Comfort

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-09-2011

Tracklist

Via Dolorosa (9:01)
Shadowbound (5:08)
The End Of Tides (7:15)
Absent Heart (4:48)
Cold Comfort (8:14)
Winter (4:07)
The Rain In June (7:13)
Inevitability (10:06)

Zelden heb ik zo geaarzeld over hoe ik een review zou gaan beginnen. Niet omdat de muziek van deze betreffende band me juist wel of niet aanstaat, maar omdat ik letterlijk geen flauw benul heb hoe ik dit album moet/wil aanpakken. Dus begin ik maar met dat te vertellen. Painted Black komt uit Portugal en is actief sinds 2001. Nou ja actief, tot nu toe zijn er slechts twee demo's verschenen, met Cold Comfort is het tijd voor het debuutalbum. Vorig jaar in mei is dat album in thuisland Portugal al uitgekomen, op 1 september jongstleden vond een 'wereldwijde' re-release plaats.

Met Cold Comfort brengt Painted Black een album op de markt dat zich laat aanhoren als een lappendeken van muzikale invalshoeken. De landgenoten van Moonspell zijn behoorlijk van invloed geweest op het geluid van Painted Black, maar ik hoor ook raakvlakken met bands als Katatonia, Anathema, Lacrimas Profundere, Type O Negative, The Gathering, Draconian en zo kan ik eigenlijk nog wel even doorgaan. Het punt is dus dat er een verscheidenheid aan tempo's en melodieën voorbijkomt, in zwaarte variërend van lievige gothic tot brute death metal, van verfijnde vrouwenzang tot zware grunt en alle emoties die daarbij komen kijken.

En het mooie is dan natuurlijk dat dat uiteindelijk allemaal heel logisch klinkt. Painted Black weet hun muzikale ideeën prima te verpakken in nummers, waarbij geen grenzen worden gesteld aan de tijdsduur van een compositie, en dus ook geen grenzen aan muziekgenres. Die muziek laveert dan ook handig heen en weer tussen diverse stijlen, waarvan de hoofdmoot lijkt te liggen in een combinatie van dromerige gothic doom met death metal in de snelle passages. De band weet net zo goed raad met fraaie akoestische passages als krachtige gitaarriffs. Het gitaarwerk op dit album is dan ook een sterke troef voor de band. En dat geldt zeker ook voor de zanger, die op dit album zowel alle cleane vocalen als de grunts voor zijn rekening neemt.

Met de lange albumopener Via Dolorosa geeft Painted Black meteen al zijn hele ziel en zaligheid bloot. Stevig drumwerk opent het bal, aangevuld met het al eerder genoemde sterke gitaarspel. Een knallend begin. Totdat het eerste refrein zich aandient, het gitaarspel wordt sober, dienend, en een vertellende zang mag zijn verhaal doen over de basis van bas en drums. Net zo snel slaat de sfeer weer om, het verhaal wordt verder gegrunt in gezelschap van heavy gitaarwerk. Het moet wel een strakke ritmesectie zijn die dit soort wisselingen in goed banen kan leiden. Uit het lange middenstuk blijkt ook dat sfeer een allesbepalende rol heeft in de composities van Painted Black. Had ik al verteld dat er ook prachtige gitaarsolo's te horen zijn?

Naast dit soort uitgesponnen tracks zijn er ook kortere composities te vinden op dit album, die daarmee wat vlotter klinken en wat compacter voor de dag komen. Een voorbeeld daarvan is Winter, een prettig beluisterbaar nummer met ballen! In de vorm van Absent Of Heart kan een album als dit natuurlijk niet zonder ballad, al is binnen de muziek op Cold Comfort niet altijd alles wat het in eerste instantie lijkt. De climax van dit album wordt bereikt met het toppunt van sfeer en uiteenlopende muzikale krachtpatserij op afsluiter Inevitablity. Een heerlijk dromerig sfeerstuk met vet aangezet drumwerk, uiterst sfeervol gitaarspel en toetsenpartijen als aanvullende sfeerelementen. Een fraai slotstuk van een geslaagd debuut dat smaakt naar meer.

Daniel Lucas - zang

Luís Fazendeiro - gitaar

Miguel Matos - gitaar

Rui Matos - drums

Bruno Aleixo - toetsen

António Durães - bas