Loading...

Nile - Vile Nilotic Rites

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-01-2020

Tracklist

01. Long Shadows of Dread
02. Oxford Handbook of Savage Genocidal Warfare
03. Vile Nilotic Rites
04. Seven Horns of War
05. That Which is Forbidden
06. Snake Pit Mating Frenzy
07. Revel in their Suffering
08. Thus Sayeth the Parasites of the Mind
09. Where is the Wrathful Sky
10. The Imperishable Stars are Sickened
11. We are Cursed

Na twintig jaar trouwe dienst verliet gitarist, bassist, zanger en mede-componist Dallas Toler-Wade het instituut Nile in 2017. Meer dan ooit tevoren steunt de band nu op onbetwist band-opperhoofd Karl Sanders, en meester-drummer George Kollias. Nieuw zijn bassist Brad Parris en gitarist Brian Kingsland, die beiden ook een deel van de vocalen voor hun rekening nemen. Live hebben zij hun waarde al bewezen, Vile Nilotic Rites (opvolger van What Should Not Be Unearthed uit 2015) is het eerste album waarop zij te horen zijn. En voor de spreekwoordelijke frisse wind lijken te gaan zorgen.

De verwachting was ook niet dat Nile opeens anders zou gaan klinken. Stijl en thematiek liggen al zo'n 25 jaar muurvast, daar zal toch niet aan getornd worden. Alle bekende elementen zijn dan ook weer volop aanwezig, zoals bijvoorbeeld de lange songtitels, en verwijzingen naar de Egyptische mythologie. In muzikaal opzicht laat de band weliswaar ook geen echte verrassingen horen, maar levert wel weer onmiskenbaar kwaliteit.

De technische uitvoering is weer om de vingers bij af te likken; de nummers zitten vol tempowisselingen en breaks, bevatten afwisselend strakke riffs en Oosters getinte leads. Soms worden daarvoor ook meer exotische instrumenten ingezet (intermezzo Thus Sayeth the Parasites of the Mind). En dat allemaal op de onuitroeibare basis van het meesterlijke strakke en vette drumwerk. Uiteraard komt er zo af en toe ook een al even vette portie bombast en epiek om de hoek kijken (Seven Horns of War, of de slepende afsluiter We Are Cursed). Maar net zo gemakkelijk leeft de band zich uit in compacte, ziedende beukers als Oxford Handbook Of Savage Genocide en (het wel hele felle en korte) Snake Pit Mating Frenzy. Afwisseling troef dus.

Afwisseling die extra vorm krijgt doordat verschillende invalshoeken ook prima binnen een enkel nummer te verenigen zijn, zoals The Imperishable Stars are Sickened bijvoorbeeld laat horen. Complex en toch toegankelijk, dat zijn de twee uitgangspunten waar de grotendeels toch lompe metal van Nile op drijft. Technische superioriteit en een kraakheldere maar klinische productie doen de rest.

"Vroeger was alles beter", dat zal ook voor veel liefhebbers die Nile al langer volgen, gelden. Ik vind dat Nile met hun negende langspeler Vile Nilotic Rites een van hun betere platen ooit heeft afgeleverd. Qua atmosfeer en 'feel' kan het weliswaar niet tippen aan de oude krakers, maar de subtiele frisheid die Nile hier uitstraalt, zorgt er voor dat de band nog wel even mee kan. Vertrouwd, met overtuiging, en wat mij betreft nog altijd relevant.

Karl Sanders - zang, gitaar, toetsen

Brian Kingsland - gitaar, zang

Brad Parris - bas, zang

George Kollias - drums