Loading...

Hallowed Fire - Pillars of Lies

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-02-2020

Tracklist

01. Pillars Of Lies
02. Monsters In Disguise
03. Bring Out Your Demons
04. Fearless
05. Hatchet [live]

Ik werd zeer recent aangenaam verrast door Pillars Of Lies, dat de tweede EP bleek van de jonge Nederlandse thrashband Hallowed Fire. Dit vervolg op hun debuut-EP Decade Of Darkness (maart 2018) bevat vier gloednieuwe nummers en een bonus live nummer Hatchet, live opgenomen in Amsterdam. Hallowed Fire is in 2016 opgericht in Heerhugowaard, het allereerste optreden was de voorronde van de Metal Battle 2017, die ze dan maar meteen wonnen, waarna meerdere optredens volgden. Tot zover de nog korte geschiedenis, nu naar het heden met Pillars Of Lies.

Ik vind het tegenwoordig echt geen straf meer om naar nieuwe, jongere thrash metalbands van eigen bodem te luisteren. Vooral omdat zo veel van die bands die lekkere old school vibe zo goed weten te vatten. Verwacht hier dus ook geen eigentijdse fratsen met melodeath- of metalcore-invloeden, maar pure thrash metal, hooguit aangevuld met een gezonde dosis groove. Dan mag de muziek qua sound best eigentijds klinken zoals hier het geval is (niet verwonderlijk aangezien de EP gemixt is door voormalig Aborted gitarist Mendel bij de Leij) zolang er maar een beroep wordt gedaan op dat authentieke jaren '80/'90 gevoel.

Felle riffs en melodieuze leads en solo's stelen de show, terwijl een retestrakke ritmesectie de nummers voortstuwt. De zanger mag er lekker rauw en bruut overheen schreeuwen, maar doet dat godzijdank niet in de eigentijdse overstuurde over the top-stijl, maar ook lekker authentiek, net als de muziek zelf. In titelnummer Pillars Of Lies zit de drummer iedereen achter de vodden aan, zodat een lekker opgefokt, opzwepend thrash-beukertje ontstaat; ideaal als opener. Daarna laat Monsters In Disguise het tempo bij vlagen heel even iets vieren, maar de felheid blijft gelukkig onverminderd.

Iets subtieler gaat het er aan toe met Bring Out Your Demons, waarin de band laat horen goed af te kunnen wisselen qua tempo, en ook dan overtuigt. Dit nummer heeft een beetje een oude Metallica/Megadeth/Testament-feel, maar dat stoort geenszins. Dit is een heerlijk nummer om op te headbangen, wel lekker vlot, maar nooit te snel, en met van die lekker in het gehoor liggende, hakkende gitaarpartijen. Fearless is dan het nummer dat nog het meest wat 'modernere' trekjes vertoont met wat lichte -core-invloeden, maar dat gelukkig niet overdrijft. Toch vind ik dit persoonlijk het minst sterke van de vier nieuwe nummers. Het aftikken in het begin vind ik wat kneuzig overkomen, daarna hoor ik iets dat lijkt op een dreigend begin, maar het nummer zelf vind ik dus niet zo interessant.

Ik heb voor de gelegenheid ook de vorige EP Decade Of Darkness eens beluisterd, en ook daar kan ik prima naar luisteren. De afgelopen twee jaar was de agenda van de band goed gevuld, dus ik hoop Hallowed Fire in de (nabije) toekomst ook eens live te kunnen aanschouwen. Ik ben benieuwd of het vijftal dan net zo overtuigend en enthousiast overkomt als op hun EP's, waar het plezier van af spat. Ik blijf ze in elk geval zeker volgen!

Joey Duijm - Drums

Daniel Ruiz - Guitars

Stevie Ray Mettes - Guitars

Rob Mandjes - Vocals

Maxime de Koning - Bass